eur:
392.32
usd:
366.08
bux:
66800.83
2024. április 26. péntek Ervin

A rasszizmus megtestesítőjének tartott Rhodes szobrát nem távolítják el az Oxfordi Egyetemről

Az Oxfordi Egyetem egyik intézménye közölte, hogy nem távolítja el Cecil Rhodes szobrát épületéből, a döntés heves tiltakozást váltott ki a diákok körében, akik a brit gyarmatosítás és a rasszimus megtestesítőjének tekintik a 19-i században Dél-Afrikában élt brit politikust és üzletembert.

Az Oriel College pénteken közölte, a szobor eltávolítását célzó kezdeményezések ellenére "alapos mérlegelés után" úgy döntött, hogy marad a szobor, de "kiegészítik egy világos történelmi magyarázattal arról, miért áll az intézményben".

Az intézmény a múlt hónapban kezdett konzultációkba a kezdeményezésről, és a válaszadók többsége Rhodes maradása mellett szállt síkra - közölték, hozzátéve, hogy a szoborvita "a történelem összetettségére emlékeztet és arra, hogy a gyarmatosítás öröksége még ma is érződik."

Az egyetemen létrejött Rhodes Must Fall (Rhodesnak le kell dőlnie) nevű csoport bejelentette, folytatja harcát a szobor eltávolítására, "megkettőzzük erőfeszítéseinket és találkozót tartunk a hét végén arról, hogy megvitassuk következő lépéseinket".

Cecil John Rhodes az Oxfordban tanult brit üzletember, politikus (1853-1902) a De Beers gyémánttársaság alapítója, a dél-afrikai brit gyarmati terjeszkedés apostola, a dél-afrikai fokföldi brit gyarmat kormányfője volt, róla nevezték el az egykori brit gyarmatot Rhodesiát (ma Zimbabwe és Zambia). Nagy álma volt a brit világuralom, végrendeletében hatalmas vagyonának nagy részét is e célra fordította. Halálakor létrehozta e célból az Oxfordi Egyetem Rhodes-ösztöndíját, amelyből külföldi diákok is részesülhetnek.

Az Oxfordi Egyetem diákjai az után kezdeményezték Rhodes szobrának ledöntését, hogy a Dél-afrikai Fokvárosi Egyetemről eltávolították a politikus, üzletember szobrát.

Címlapról ajánljuk

Titokzatos nagy vásárlás előtt az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×