Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Saját kollégáik öltek meg rendőröket Afganisztánban

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Saját kollégáik lőttek agyon kilenc rendőrt egy ellenőrzőponton a dél-afganisztáni Uruzgán tartományban, majd elvették fegyvereiket és elmenekültek - közölte a tartományi kormányzó szóvivője hétfőn, más tisztségviselők szerint az elkövetők vélhetően csatlakoztak az iszlamistákhoz - írta az MTI.

A nyomozás előzetesen megállapította, hogy feltehetően négy rendőr hajtotta végre a támadást - mondta a szóvivő, hozzátéve, már keresik az elkövetőket, hogy letartóztassák őket.

Helyi tisztviselők azt mondták, hogy a tettesek valójában a tálib szélsőséges mozgalom tagjai lehettek, és miután hátba támadták a rendőröket, fegyvereiket elvették és elmenekültek, hogy csatlakozzanak az iszlamistákhoz.

A tálibok az év eleje óta fokozták fegyveres támadásaikat, miközben zajlik a kormány és a tálibok újabb béketárgyalásainak előkészítése. A felkelők sorain belül feltételezhetően nincs egység, ugyanis miután az iszlamisták beismerték Omar molla tálib vezér két évvel korábban, 2013-ban bekövetkezett halálát, a tálib vezetők között belharc kezdődött az utódlás miatt.

Ennek ellenére a felkelők fokozni tudták a kormányhadsereg és az országban lévő külföldi erők elleni támadásokat. Megfigyelők szerint céljuk, hogy minél nagyobb területet vonjanak ellenőrzésük alá, mielőtt tárgyalni kezdenének. Az egymással is harcoló tálib csoportok ráadásul függővé teszik részvételüket a béketárgyalásokon attól is, hogy riválisaik ott lesznek-e.