eur:
393.07
usd:
368.01
bux:
67153.21
2024. április 26. péntek Ervin

Saját kollégáik öltek meg rendőröket Afganisztánban

Saját kollégáik lőttek agyon kilenc rendőrt egy ellenőrzőponton a dél-afganisztáni Uruzgán tartományban, majd elvették fegyvereiket és elmenekültek - közölte a tartományi kormányzó szóvivője hétfőn, más tisztségviselők szerint az elkövetők vélhetően csatlakoztak az iszlamistákhoz - írta az MTI.

A nyomozás előzetesen megállapította, hogy feltehetően négy rendőr hajtotta végre a támadást - mondta a szóvivő, hozzátéve, már keresik az elkövetőket, hogy letartóztassák őket.

Helyi tisztviselők azt mondták, hogy a tettesek valójában a tálib szélsőséges mozgalom tagjai lehettek, és miután hátba támadták a rendőröket, fegyvereiket elvették és elmenekültek, hogy csatlakozzanak az iszlamistákhoz.

A tálibok az év eleje óta fokozták fegyveres támadásaikat, miközben zajlik a kormány és a tálibok újabb béketárgyalásainak előkészítése. A felkelők sorain belül feltételezhetően nincs egység, ugyanis miután az iszlamisták beismerték Omar molla tálib vezér két évvel korábban, 2013-ban bekövetkezett halálát, a tálib vezetők között belharc kezdődött az utódlás miatt.

Ennek ellenére a felkelők fokozni tudták a kormányhadsereg és az országban lévő külföldi erők elleni támadásokat. Megfigyelők szerint céljuk, hogy minél nagyobb területet vonjanak ellenőrzésük alá, mielőtt tárgyalni kezdenének. Az egymással is harcoló tálib csoportok ráadásul függővé teszik részvételüket a béketárgyalásokon attól is, hogy riválisaik ott lesznek-e.

Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×