Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Felfüggesztették hivatásából a homoszexualitását bevalló lengyel papot

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Felfüggesztette papi hivatásának gyakorlása alól az illetéskes lengyel püspök Krzysztof Charamsát, miután a korábban a Szentszéknél dolgozó lengyel pap közvetlenül a családról szóló szinódus kezdetén tüntetően bejelentette, hogy meleg - közölte szerdán a KAI lengyel katolikus hírügynökség.

A 43 éves, jelenleg Spanyolországban élő Charamsát már az október elején megtartott római sajtókonferencia után kizárták a vatikáni Hittani Kongregáció soraiból. A partnerével együtt tartott sajtóértekezleten Charamsa bejelentette, hogy meleg, és homofóbiával vádolta a Vatikánt.

A felfüggesztett pap az észak-lengyelországi Gdyniából származik. A területileg illetékes püspök azzal indokolta a felfüggesztésről szóló döntést, hogy ez "az egyházi tanítással ellentétes követelmények előtti védelmet" szolgálja. Charamsa ugyanis a szexuális kisebbségekhez való viszonyulás átértékelésére hívta fel a katolikus egyházat, és a lengyel sajtó által idézett nyilatkozata szerint házasodni készül partnerével. Ezzel megszegi az érvényes kánonjogi előírásokat.

A Gosc Niedzielny lengyel katolikus hetilap úgy értesült, Charamsa nem ért egyet felfüggesztésével, de anyagi nehézségekre hivatkozva nem hajlandó Lengyelországba utazni, hogy püspökével tisztázza helyzetét.