Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A Nobel-békedíj idei kitüntetettjét jelentik be Norvégiában

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A norvég fővárosban ma jelentik be a Nobel-békedíj idei kitüntetettjét.

A fogadóirodák szerint az egyik legesélyesebb várományos Angela Merkel német kancellár az ukrán válság és kiváltképp a menekülthullám kezelésében nyújtott munkája miatt.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke szerint Angela Merkel német kancellár méltó lenne a Nobel-békedíjra, sőt jobban kiérdemelte azt, mint Barack Obama amerikai elnök.

A luxemburgi konzervatív politikus erről a bajor-osztrák határon fekvő Passau városában, a Passauer Neue Presse című lapcsoport rendezvényén tartott előadásában beszélt csütörtök este.

Az amerikai elnök 2009-ben - megválasztása után egy évvel - kapta meg a Nobel-békedíjat, ami nagy meglepetést okozott és éles bírálatokat váltott ki. Maga Obama akkor azt mondta: nem érdemli meg, hogy a Nobel-békedíjjal kitüntetett meghatározó személyiségek társaságába került, és az elismerést nem saját érdemeinek elismeréseként kapta.

Fogadóirodák szerint Angela Merkel az idei Nobel-békedíj egyik legesélyesebb várományosa az ukrán válság és kiváltképp a menekülthullám kezelésében nyújtott munkája miatt. A német kancellár ugyanakkor az esélylatolgatással kapcsolatban azt mondta, hogy nincs ideje foglalkozni ilyesmivel, és zavarja az ügy. "Szinte már nyomaszt..." - fogalmazott.

Felmérések szerint a németek többsége nem tartja alkalmasnak a kitüntetésre a kancellárt.

Esélyesként tartják számon még Ferenc pápát, Denis Mukwege kongói orvost, aki a fegyveres konfliktusban nemi erőszakot elszenvedő nők számára nyitott kórházat és a Novaja Gazeta című orosz újságot is. Az eritreai származású, jelenleg Svájcban élő Mussie Zerai orvos neve is felmerült nemrég, ő azoknak az embereknek segít, akik a Földközi-tengeren bajba kerülnek.

A Nobel-békedíj az egyetlen, amelyet nem a díjalapító svéd Alfred Nobel hazájában, hanem Norvégiában, Oslóban ítélnek oda és adnak át.

A norvég Nobel-bizottság délelőtt 11 órakor hirdeti ki a nyertest, akinek majd december 10-én kell átvennie a 8 millió svéd koronával (mintegy 280 millió forinttal) járó díjat.