Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Az orosz légierő megsemmisítette az amerikaiak kiképezte lázadók fegyverraktárát Szíriában

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Orosz harci gépek lerombolták az amerikaiak által kiképzett egyik szíriai lázadó csoport legnagyobb fegyverraktárát - közölte szerdán a csoport parancsnoka.

Hasszán Hadzs Ali, a Liva Szukor al-Dzsabal nevű ellenzéki csoport vezetője egy héten belül már másodszor számolt be arról, hogy orosz légi csapások célpontjává váltak. Október elsején állítólag mintegy húsz rakétát lőttek ki szervezetének katonai kiképzőtáborára Idlíb tartományban.

Olyan ellenzéki csoportról van szó, amelyet a szíriai kormányhadsereg volt katonái hoztak létre (vezetőjük maga is a hadseregből dezertált kapitány), nyugati hírforrások mérsékelt ellenzéki erőként tartják számon. Tagjai a hírügynökségek szerint katari és szaúd-arábiai CIA-egységektől kaptak kiképzést.

Hadzs Ali szerint a Liva Szukor al-Dzsabal azért került az oroszok célkeresztjébe, mert ez a szervezet az egyik legerősebb szárnya a Bassár el-Aszad elnök rendszere ellen harcoló Szíriai Szabad Hadseregnek (SZSZH). Ez utóbbi olyan szervezet, amely több felkelőcsoport törékeny szövetségéből áll, de központi irányítással nem rendelkezik.

Oroszország egy héttel ezelőtt indította meg légitámadásait a négy éve háború sújtotta közel-keleti országban, hivatalosan az Iszlám Állam visszaszorításának céljával. Nyugati és helyi ellenzéki források azonban arról számoltak be, hogy több bevetés során nem a szélsőségeseket, hanem a nyugati támogatással bíró szíriai felkelőket bombázták. Washington és London attól tart, hogy Moszkvának inkább Bassár el-Aszad rezsimjének fenntartása áll az érdekében, mint a terroristák elleni harc.