eur:
392.4
usd:
365.88
bux:
66807.7
2024. április 26. péntek Ervin

Észtország fejleszti NATO-infrastruktúráját

Észtország 40 millió eurót (12,2 milliárd forintot) fog költeni a katonai infrastruktúra fejlesztésére a következő öt évben, hogy ezzel elősegítse a NATO erősebb jelenlétét területén - közölte csütörtökön a tallinni kormány.

Az észt védelmi minisztérium által kidolgozott terv értelmében a pénzt új laktanyák, kiképzőközpontok és más kiszolgáló létesítmények építésére fogják fordítani.

Sven Mikser védelmi miniszter azt mondta, hogy miután az ukrán válság miatt a NATO jelentősen növelte jelenlétét a balti térségben, Észtország a szükséges katonai infrastruktúra bővítésével szeretne részt vállalni az atlanti szövetség erőfeszítéseiből.

A Krím orosz megszállása és a kelet-ukrajnai események kapcsán már számos alkalommal felmerült, hogy a jelentős orosz kisebbséggel rendelkező három balti NATO- és európai uniós tagállam, Észtország, Lettország és Litvánia is orosz agresszió célpontjává válhat.

Michael Fallon brit védelmi miniszter egy csütörtökön idézett nyilatkozatában szintén valós veszélynek nevezte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök a balti köztársaságok destabilizálásával teheti próbára a NATO kollektív védelmi elkötelezettségét.

A brit miniszter szavaira reagálva Sven Mikser ugyanakkor azt mondta, nincs ok pánikra.

Raimonds Vejonis lett védelmi miniszter az uniós tárcavezetők rigai informális találkozóján észt kollégájához hasonlóan azt mondta, jelenleg nem lát ilyen veszélyt. Lettország ugyanakkor fel van készülve arra, hogy reagáljon különböző veszélyhelyzetekre - tette hozzá.

Címlapról ajánljuk
Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta. A cseh agrárminisztérium pénzügyi támogatást ígér a gyümölcstermesztőknek. Néhányan elvesztették a teljes termésüket. A gyümölcstermesztők szövetsége szerint a kár már meghaladja a 40 millió eurót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×