Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Észtország fejleszti NATO-infrastruktúráját

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Észtország 40 millió eurót (12,2 milliárd forintot) fog költeni a katonai infrastruktúra fejlesztésére a következő öt évben, hogy ezzel elősegítse a NATO erősebb jelenlétét területén - közölte csütörtökön a tallinni kormány.

Az észt védelmi minisztérium által kidolgozott terv értelmében a pénzt új laktanyák, kiképzőközpontok és más kiszolgáló létesítmények építésére fogják fordítani.

Sven Mikser védelmi miniszter azt mondta, hogy miután az ukrán válság miatt a NATO jelentősen növelte jelenlétét a balti térségben, Észtország a szükséges katonai infrastruktúra bővítésével szeretne részt vállalni az atlanti szövetség erőfeszítéseiből.

A Krím orosz megszállása és a kelet-ukrajnai események kapcsán már számos alkalommal felmerült, hogy a jelentős orosz kisebbséggel rendelkező három balti NATO- és európai uniós tagállam, Észtország, Lettország és Litvánia is orosz agresszió célpontjává válhat.

Michael Fallon brit védelmi miniszter egy csütörtökön idézett nyilatkozatában szintén valós veszélynek nevezte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök a balti köztársaságok destabilizálásával teheti próbára a NATO kollektív védelmi elkötelezettségét.

A brit miniszter szavaira reagálva Sven Mikser ugyanakkor azt mondta, nincs ok pánikra.

Raimonds Vejonis lett védelmi miniszter az uniós tárcavezetők rigai informális találkozóján észt kollégájához hasonlóan azt mondta, jelenleg nem lát ilyen veszélyt. Lettország ugyanakkor fel van készülve arra, hogy reagáljon különböző veszélyhelyzetekre - tette hozzá.