eur:
392.37
usd:
365.6
bux:
66784.41
2024. április 26. péntek Ervin

Az Egyesült Államok újabb csapásokat mért a dzsihadistákra

Legalább huszonkét dzsihadista vesztette életét kedden az Egyesült Államok által Irak északi részén végrehajtott légitámadásokban.

Szemtanúk beszámolója szerint az amerikai harci repülőgépek az Iszlám Állam (IÁ) nevű szélsőséges szunnita szervezet több állására is csapást mértek a dzsihadisták által elfoglalt milliós nagyváros, Moszul környékén. Az Al-Sumaria News iraki hírportál keddi jelentése szerint eközben az Észak-Irakban harcoló kurd csapatoknak sikerült újabb öt faluból elűzniük az Iszlám Állam harcosait.

Szemtanúk kedden azt mondták: Moszulban a dzsihadisták arra kényszerítik a szunnita kereskedőket, hogy adják át nekik a településről elmenekült esetleges keresztény vagy síita üzlettársaik hátrahagyott vagyonát. A beszámolók szerint az Irak második legnagyobb városát három hónapja ellenőrző Iszlám Állam fegyveresei az utóbbi napokban számos üzletet és vállalkozást felkerestek ezzel a követeléssel.

Az egyik üzlet tulajdonosa az AFP francia hírügynökséggel közölte: a dzsihadisták azzal fenyegették meg a vállalkozókat, hogy amennyiben nem engedelmeskednek, az összes vagyonukat elkobozzák. A szélsőségesek az utcákon, mecsetekben és köztereken kirakott szöveges üzeneteikben ezenkívül arra hívták fel a figyelmet, hogy a településről elmenekült szunnita araboknak haza kell térniük, mert ha nem így tesznek, minden tulajdonuknak búcsút mondhatnak és "hitehagyónak" nyilvánítják őket.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×