eur:
392.39
usd:
365.61
bux:
66761.63
2024. április 26. péntek Ervin

"Mindenhonnan érkeztek az Iszlám Állam segítségére"

Egy kurdisztáni bombamerénylete után elfogott férfi tovább erősítette a nyugati aggodalmakat, az Iszlám Állam önkénteseiről. A vele készített interjúban ugyanis elmondta, hogy a világ minden részéről érkeztek támogatók a dzsihádista szervezethez: Angliából és más uniós országokból, valamint az Egyesült Államokból is.

A 23 éves, Csecsenföldről származó Horr Jafferrel, aki nemrég az egyik dél-kurdisztáni faluban robbantott bombát négy ember életét kioltva, egy iraki katonai kórházban, szigorú őrizet alatt készíthetett interjút a Sky News riportere.

"Mindenhonnan érkeztek (az Iszlám Állam segítségére). Voltak britek és más európai országokból, Ázsiából és Amerikából is. Mindenhonnan" - hangsúlyozta a fogva tartott merénylő.

Azzal, hogy a mára Szíriában és Irakban is nagy területeket uraló szélsőséges dzsihádista szervezethez több nyugati országból is érkeztek önkéntesek, már korábban is foglalkozott a sajtó, feltéve a kérdést, hogy milyen veszélyt jelenthet, ha ezek a képzett harcosok visszatérnek hazájukba.

Részben Angela Merkel német kancellár is ezzel indokolta tegnap a Bundestagban, hogy Németország fegyverszállítmánnyal támogatja a szélsőséges milícia ellen harcoló kurd erőket, mondván, hogy Németország és Európa biztonságát is veszélyezteti az Iszlám Állam.

A brit kormány múlt pénteken a második legmagasabb szintre emelte a terrorkészültségi szintet, amelyet David Cameron miniszterelnök azzal magyarázott, hogy az Iszlám Állam brutalitása közvetlen fenyegetést jelent Nagy-Britannia nemzetbiztonságára. Tegnap egy fals terrortámadási figyelmeztetés is elterjedt a londoni közösségi médiaportálokon, a riasztást azonban a Scotland Yard cáfolta. A kormányfő törvénymódosítást terjesztett a parlament elé, amelynek hatására könnyebb lehet bevonni azoknak a brit állampolgároknak az útlevelét, akik a hatóságok gyanúja szerint terrorcselekmények elkövetése végett akarnak elutazni Nagy-Britanniából.

Eközben Szíriában és Irakban tovább folytatódtak a harcok az Iszlám Állam ellen, az Iraki biztonsági erők tegnap visszafoglaltak egy várost, amelyet már három hónapja tartott ellenőrzése alatt a szélsőséges milícia.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×