Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kimenekítették a Fülöp-szigeteken eltűnt magyart

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Helikopterrel kimenekítették a katasztrófa sújtotta területről azt a magyar állampolgárt, akiről napokig nem lehetett tudni semmit a Fülöp-szigeteki tájfun után - közölte a Baptista Szeretetszolgálat pénteken.

D.Gábort és feleségét Pavelcze László, a Baptista Szeretetszolgálat vészhelyzet-kezelési igazgatója szállította át a Haiyan tájfun által múlt héten elpusztított Biliran sziget Naval településéről a közeli Cebura helyi idő szerint péntek délelőtt.

D. Gábor és felesége a körülményekhez képest jól vannak, a tervek szerint holnap már Magyarországra utaznak - írta az MTI-hez eljuttatott közleményében Révész Szilvia, a Baptista Szeretetszolgálat kommunikációs igazgatója.

Révész szerint a magyar fiatalember már nagyon várta a segítséget. Feleségével mielőbb szerették volna elhagyni a szigetet, mivel D. Gábor úgy érezte, hogy európaiként az adott körülmények között egyre kevésbé vannak biztonságban a katasztrófa sújtotta helyen, különösen azután, hogy nem messze tőlük egy zsák rizsért megöltek egy embert.

Ceburól a pár Manilába repül, ahonnan a szükséges papírok beszerzését követően visszatérnek Magyarországra - közölte Révész.

A Fülöp-szigetekre a múlt hét végén lecsapott Haiyan tájfun minden idők egyik legerősebb vihara volt. A természeti csapásnak legalább 4460 halálos áldozata van az ENSZ adatai szerint. A vihar összesen mintegy 11 millió embert érintett, több mint 600 ezer embert kellett kitelepíteni miatta.

Az óránkénti 378 kilométeres sebességet is elérő széllökésekkel érkező tájfun teljes településeket tett a földdel egyenlővé a Fülöp-szigeteken, ahol beszámolók szerint egy héttel a katasztrófa után is káosz és fejetlenség uralkodik, a segélyszállítmányok akadoznak, és egyre több az erőszakos cselekmény.

A Baptista Szeretetszolgálat a vihar által legsúlyosabban érintett Tacloban városában helyi baptista partnerekkel közösen egy bentlakásos óvodát, Cebun pedig egy gyermekotthont hoz létre a túlélő gyermekek számára.

Az ENSZ eközben azt jelentette, hogy a Haiyan tájfunnak legalább 4460 halálos áldozata van a Fülöp-szigeteken. A manilai kormány szerint azonban a szám túlzó.

Ugyanakkor a katasztrófa által leginkább sújtott Tacloban városban az önkormányzat információs tábláján az állt csütörtökön, hogy csak a városban 4000-en haltak meg. Egy nappal korábban a szám még 2000 volt.

Az ENSZ Humanitárius Ügyeit Koordináló Hivatala (OCHA) közölte, hogy a manilai állami katasztrófaelhárító hivatal helyi szervezetétől tudja a legalább 4460 halálos áldozatra vonatkozó adatot. Ennek a helyi szervezetnek a szóvivője azonban kijelentette: a halálos áldozatok hivatalos száma továbbra is 2360. Reynaldo Balido azt mondta: az ENSZ nem mond igazat.

Az ENSZ korábban úgy becsülte, hogy a halálos áldozatok száma a 10 ezret is elérheti.