eur:
393.04
usd:
366.24
bux:
66865.68
2024. április 26. péntek Ervin

Washingtoni támadás - szigorítanak a haditengerészetnél

Az amerikai haditengerészet a jövőben szigorúbb átvilágításnak tervezi alávetni a kötelékébe jelentkezőket, miután egy vizsgálat számos hiányosságra derített fényt a múlt héten Washingtonban véres ámokfutást rendező szerződéses alkalmazott múltjának és személyiségének feltárásával kapcsolatban.

A vizsgálat során kiderült, hogy Aaron Alexis - aki a minap tizenkét embert agyonlőtt és nyolcat megsebesített a haditengerészet egyik washingtoni parancsnoksági épületében - nem számolt be arról 2007-es átvilágításakor, hogy egyszer letartóztatták, és több adóssága is van. Ennek ellenére megkapta a jogosultságot arra, hogy bejuthasson katonai intézményekbe, hozzáférhessen titkos anyagokhoz.

A hétfőn nyilvánosságra hozott belső vizsgálat szerint a férfi átvilágítását végző kormányhivatal például csupán azt közölte a haditengerészettel, hogy Alexis 2004-ben "leeresztette" egy kocsi kerekeit egy vita hevében Seattle városában. Valójában a férfi pisztollyal lőtte ki vitapartnerei autójának gumiabroncsait. Az esetet a helyi rendőrség is dokumentálta, de a jelentés nem került az átvilágítást végzők kezébe.

A haditengerészethez az incidenssel kapcsolatban eljuttatott információk egyébként mindössze egy személyes beszélgetésen alapultak, amelyen Alexist "be nem vallott bűntetteiről és pénzügyi ügyeiről" kérdezték.

Alexis egyébként kisebb fegyelmi ügyeit leszámítva kiváló szakmai minősítéseket kapott a haditengerészettől, ahol 2007-től 2011-ig tartalékosként szolgált, a repülőgépek elektronikájának karbantartója volt. 2008-ban kapta meg a Pentagontól "titkos" szintű hozzáférési jogosultságát, amely alapján kiállították számára azt a belépőt, amellyel a The Experts nevű cég informatikusaként bejuthatott a flottaparancsnokság több fontos intézményének otthont adó washingtoni Navy Yard területére.

Munkaadó cége az utóbbi időben két alkalommal is utána nézetett Alexis múltjának, de csak egy közlekedési kihágást talált. A 2004-es seattle-i incidensen kívül egy 2010-es letartóztatására sem derült fény, akkor szomszédnője lakásába lőtt be. A férfi emellett mentális problémákkal is küzdött, de ezekre is csak utólag derült fény.

A belső vizsgálat után Ray Mabus haditengerészeti miniszter azt javasolta Chuck Hagel védelmi miniszternek, hogy a jövőben a jelentkezőket érintő minden rendelkezésre álló rendőrségi dokumentumot vizsgáljanak át, valamint több magas rangú tiszt vegyen részt az átvilágításban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×