Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Obama vétóval fenyegetőzik

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Barack Obama amerikai elnök kilátásba helyezte, hogy megvétózza a képviselőházi republikánusok által előterjesztett, úgynevezett hiánypótló állami finanszírozási tervet, amely megfosztaná a pénzügyi forrásoktól az elnök által elfogadtatott egészségügyi reformtörvény megvalósítását - közölte csütörtökön a Fehér Ház.

Mivel az Egyesült Államoknak nincs elfogadott költségvetése az október 1-jén kezdődő pénzügyi évre, a republikánus képviselőház a tervek szerint pénteken szavaz egy olyan, december 15-ig tartó pénzügyi tervről, amely biztosítaná a szövetségi kormány folyó kiadásainak fedezését, kivéve az Obamacare néven emlegetett egészségügyi reformét.

"Holnap nagy győzelmet fogunk aratni a képviselőházban" - jelentette ki csütörtökön John Boehner republikánus pártelnök.

Boehner és a képviselőház republikánus képviselőcsoport vezetése a magabiztos nyilatkozat ellenére csak vonakodva állt rá az ultrakonzervatív párttársaik által kezdeményezett átmeneti finanszírozási terv támogatására, mert annak minimális esélye sincs arra, hogy a demokrata többségű szenátus is elfogadja. A szövetségi kormányzat lebénulásával fenyeget, ha a feleknek szeptember 30-ig nem sikerül megállapodni egy áthidaló megoldásban.

A Fehér Ház azzal indokolta a kilátásba helyezett elnöki vétót, hogy az egy "szűk ideológiai program előmozdítását célozza, amely kockázatot jelent a gazdaságra és a középosztály érdekeire". Az elnöki hivatal tehát világossá tette, hogy nem hagyja meghiúsítani a 2010-ben elfogadott egészségügyi reformot, amely tavaly júniusban túlélte a republikánusok próbálkozását, hogy a Legfelsőbb Bíróság minősítse azt alkotmányellenesnek.

A vétóval való fenyegetés pusztán formális, mert az elnök elé már csak olyan törvénytervezetek kerülnek aláírásra, amelyet a kongresszus mindkét háza jóváhagyott. Ez a várható szenátusi módosítások miatt nem fordulhat elő.
Ha a szembenálló feleknek egy december 15-ig szóló kompromisszummal sikerül is majd megakadályozni az amerikai kormányzat fizetésképtelenné válását, a probléma karácsony előtt újra napirendre kerül.

A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy az amerikai adósságállomány a pénzügyminisztérium szerint el fogja érni a 16,7 milliárd dolláros "plafont", vagyis azt a limitet, amelynek megemelése nélkül a szövetségi kormány nem tudja majd fedezni kiadásait. Ben Bernanke, a Federal Reserve elnöke csütörtökön hangsúlyozta, hogy "nagyon súlyos következményei" lehetnek a szövetségi kormányzat fizetésképtelenné válásának, illetve annak, ha nem sikerül megegyezni az adósságplafon emeléséről.

A helyzet kísértetiesen hasonlít a 2011-es helyzetre, amikor az ellenérdekelt felek szembenállása kis híján technikai csődbe juttatta az Egyesült Államokat, ami megrendítette az amerikai gazdaságba vetett nemzetközi bizalmat.