eur:
393.29
usd:
367.73
bux:
67257.97
2024. április 26. péntek Ervin

Hallucinációi voltak a washingtoni támadónak

Hallucinált, egyebek között ezért elmeorvosi kezelés alatt állt Aaron Alexis, aki fegyveres támadást hajtott végre az amerikai haditengerészet egyik washingtoni parancsnoksága ellen - közölte kedden az amerikai média, hivatalos forrásokra és a férfi családjára hivatkozva.

A 34 éves férfit, aki 2007 és 2011 között a haditengerészet tartalékállományában szolgált, súlyos mentális betegségek, egyebek között paranoia, valamint alvászavarok miatt is kezelték. Alexisnél több alkalommal észleltek féktelen dühkitörést. Ellátását augusztus óta az amerikai veteránügyi minisztérium alá tartozó egészségügyi szolgálat biztosította.

A haditengerészet nem minősítette alkalmatlannak Alexist. Ha megtette volna, akkor a haderőnem szerződéses informatikusaként dolgozó férfi elvesztette volna a megtámadott logisztikai parancsnokság területére való belépéshez szükséges, még tartalékosként megszerzett hozzáférési engedélyét.

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) közlése szerint Alexis hétfőn nem lopott igazolvánnyal, hanem saját jogon jutott be a washingtoni Navy Yard területére, ahol tüzet nyitott az ott tartózkodókra.

Ray Mabus haditengerészeti miniszter kedden elrendelte a biztonsági engedélyek felülvizsgálatát minden tengerészeti és tengerészgyalogsági objektum esetében. Ezt a washingtoni támadás mellett az is indokolja, hogy - mint a Time magazin kedden közölte - egy, a haditengerészetnél lefolytatott audit szerint 52 "elítélt bűnöző" kapott rutinszerűen belépőt a haditengerészet létesítményeibe.

A washingtoni Navy Yardban a hétfői incidens során a helyszínen lelőtt támadóval együtt 13-an vesztették életüket. A mészárlás közvetlen kiváltó oka még mindig ismeretlen, de sajtóértesülések szerint vélhetően összefüggésben lehet a férfinak a haditengerészet kötelékéből való elbocsátásával.

Alexist 2011-ben, többrendbeli függelemsértés és fegyelmi ügy után szerelték le a haditengerészettől, de megszégyenítés és lefokozás nélkül. A férfi a washingtoni támadás végrehajtáskor már egy hete a Navy Yard területén dolgozott, a The Experts nevű cég alkalmazottjaként. A The Experts Hewlett-Packard alvállalkozójaként a tengerészgyalogság intranetjét tartja karban.

Aaron Alexis az elmúlt évek során legalább két alkalommal keveredett fegyveres incidensbe. 2004-ben Seattle-ben egy szóváltás során szétlőtte egy építőmunkás autójának hátsó kerekeit. A rendőrségi jegyzőkönyv szerint Alexis apja onnan eredeztette a mentális rövidzárlatot, hogy fia részt vett a mentési munkálatokban a 2001. szeptember 11-i terrortámadás egyik - meg nem nevezett - helyszínén.

2010-ben Alexist őrizetbe vették a texasi Fort Worthben, amiért a plafonon keresztül átlőtt a felette lakó szomszédnő lakásába. A sértett összefüggést látott az incidens és aközött, hogy Alexis néhány nappal leteremtette, amiért állítólag túl zajos volt. A férfi azzal védekezett, hogy a fegyvere véletlenül, tisztítás közben sült el.

Az ügyek egyike sem jutott el a vádemelésig. Alexisre 2008-ban bírságot szabtak ki rá, miután Atlantában rendbontás miatt kidobták egy éjszakai bárból.

Aaron Alexis egy AR-15-ös gépkarabéllyal, egy sörétes puskával és egy Glock pisztollyal felfegyverkezve hatolt be hétfőn a haditengerészet washingtoni logisztikai parancsnokságának (NAVSEA) épületébe. Mint kiderült, a férfi a puskát a múlt héten legálisan szerezte be egy fegyverkereskedőtől a Virginia állambeli Lortonban. A támadó szellemi állapotáról megjelent jelentések kérdések vetnek fel a fegyvertartásra vonatkozó jogszabályokkal kapcsolatban is.

Egy 1968-as szövetségi törvény értelmében ugyanis elmebetegeknek tilos lőfegyvert eladni. Ám önmagában az, hogy valakinél mentális problémát diagnosztizálnak, nem lehet jogi akadálya az ügyletnek. Az alkalmatlanságot ugyanis előbb bíróságnak kell megállapítania, majd az erre vonatkozó igazolásokat annak az államnak a hatóságai juttatják el a FBI-nak, amelyben az érintett személy él. Az elmebeteg adatai csak ezután kerülnek be az 1998-ban létrehozott szövetségi nyilvántartásba.

A New Yorkban felnőtt Alexis állandó lakhelye a texasi Fort Worth volt, ahol gyakorló buddhistaként ismerték.

Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×