eur:
392.67
usd:
366.14
bux:
66803.26
2024. április 26. péntek Ervin

Szíria - A CIA megkezdte a fegyverek szállítását a felkelőknek

Lapértesülés szerint az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) megkezdte a fegyverek szállítását a szíriai felkelőknek.

A The Washington Post című amerikai napilap internetes kiadásában amerikai illetékesekre és szíriai forrásokra hivatkozva azt írta csütörtökön, hogy a CIA két hete kezdte meg a könnyű lőfegyverek és lőszerek szállítását, amikor a külügyminisztérium megkezdte a gépkocsik, korszerű kommunikációs berendezések és elsősegély-csomagok továbbítását a felkelőknek.

A lap rámutat arra, hogy az Obama-kormányzat hónapokon át halogatta a döntést, és a fegyverszállítások megkezdése nagyobb szerepvállalást jelent az Egyesült Államok részéről a szíriai polgárháborúban.

Putyin: az amerikai csapás kiszélesítené a konfliktust


Egy Szíriára mért amerikai csapás azzal fenyegetne, hogy a konfliktus átterjed az ország határain és terrorcselekmények újabb hullámát váltja ki - figyelmeztet Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki a The New York Timesnak írt, szerdán (helyi idő szerint) megjelent állásfoglalásában azt javasolja, hogy a konfliktust inkább az ENSZ Biztonsági Tanácsának bevonásával oldják meg.

Putyinnak a lap online kiadásában megjelent érvelése szerint az amerikai támadás aláásná az "iráni nukleáris probléma" és az izraeli-palesztin konfliktus megoldását célzó sokoldalú erőfeszítéseket, tovább destabilizálná a Közép-Keletet és Észak-Afrikát, s "kibillenthetné egyensúlyából az egész nemzetközi jogrendet".

Vlagyimir Putyin a cikkben hangoztatja, hogy a konfliktus civilizált diplomáciai megoldásához konszenzusra kell törekedni és az ENSZ Biztonsági Tanácsára kell támaszkodni. Úgy vélekedett, hogy élni kell azzal a lehetőséggel, hogy a szíriai kormány hajlandó nemzetközi ellenőrzés alá helyezni vegyi fegyvereit.

"Obama elnök kijelentéseiből ítélve az Egyesült Államok ebben a katonai akció alternatíváját látja" - írja Putyin, aki üdvözölte amerikai partnerének nyitottságát az Oroszországgal és Szíriával folytatott párbeszéd folytatása iránt.

Hangot adott reményének, hogy az ENSZ nem jut majd a széthullott Népszövetség sorsára, ami szerinte megtörténhet, ha befolyásos országok BT felhatalmazása nélkül kezdenek katonai akcióba.

Putyin szerint Szíriában nem a demokráciáért folytatott küzdelem zajlik, hanem "egy fegyveres konfliktus a kormány és az ellenzék között egy sokvallású országban". Szavai szerint az arab országban kevés harcosa van a demokráciának, viszont "több mint elegendő" fegyverese a kormány ellen harcoló al-Kaidának és más szélsőséges szervezeteknek, amelyek közül kettőt az amerikai külügyminisztérium terroristának minősített.

"Ez a belső konfliktus, amelyet az ellenzéknek küldött fegyverszállítmányok szítanak, a világ egyik legvéresebbike" - írja, nem téve említést az Aszad-rezsimnek nyújtott jelentős orosz haditechnikai támogatásról.

Putyin elismeri: "senki sem kételkedik benne, hogy Szíriában vegyi fegyvert vetettek be", de azt szerinte nem a szíriai hadsereg, hanem az ellenzék tette, hogy kiprovokálja erős külföldi patrónusainak beavatkozását. Az orosz elnök szerint nem szabad figyelmen kívül hagyni azokat a jelentéseket, amelyek szerint a szélsőségesek ezúttal egy Izrael elleni támadásra készülnek.

"Aggasztó" - véli az orosz elnök, hogy az Egyesült Államok számára "közhelyszámba megy" a külföldi országok belső konfliktusaiba való beavatkozás. Szerinte az USA-t a világon egyre kevésbé tekintik a demokrácia modelljének, inkább olyan országnak tartják, amely a brutális erőre támaszkodik és "vagy velünk vagy ellenünk" jelszó alatt tákol össze koalíciókat.

Putyin egyet nem értésének ad hangot azzal kapcsolatban is, hogy Barack Obama amerikai elnök a nemzetéhez intézett keddi televíziós beszédében az Egyesült Államok kivételességét hangoztatta.

Címlapról ajánljuk
Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta. A cseh agrárminisztérium pénzügyi támogatást ígér a gyümölcstermesztőknek. Néhányan elvesztették a teljes termésüket. A gyümölcstermesztők szövetsége szerint a kár már meghaladja a 40 millió eurót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×