Inforádió

Meghallgatom Élő adás

"El-Baradei kinevezése szimbólum"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Jelenleg a rend helyreállításának és megtartásának a legnagyobb esélye Egyiptomban - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában N. Rózsa Erzsébet Közel-Kelet szakértő. A Magyar Külügyi Intézet munkatársa azonban egy újabb polgárháború kirobbanását sem zárta ki.

A szekuláris ellenzék, a hadsereg és az új egyiptomi vezetés már kijelölt egy új menetrendet az észak-afrikai ország közeljövőjét illetően - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában N. Rózsa Erzsébet Közel-Kelet szakértő. A Magyar Külügyi Intézet munkatársa szerint ez minden bizonnyal be is következik majd. Felülvizsgálják az alkotmányt, majd jövő év elején parlamenti választásokat tartanak, és amint az új képviselőház feláll, kitűzik az új elnökválasztási időpontot - fejtette ki.

N. Rózsa Erzsébet fontosnak tartja majd a megbuktatott elnök mögött álló Muszlim Testvériség és támogatóik erre való reakcióját is, mert az még változtathat az egyiptomi eseményeken.

A Magyar Külügyi Intézet munkatársa úgy véli, hogy jelen pillanatban a rend helyreállításának és megtartásának a legnagyobb esélye, de rosszabb forgatókönyv szerint egy újabb polgárháború kirobbanása is lehetséges Egyiptomban.

Letette a hivatali esküt Kairóban a nemzetközi kapcsolatokért felelős egyiptomi alelnökké kinevezett Mohamed el-Baradei, a megbuktatott Mohamed Murszi elnök világi ellenzékének egyik vezéralakja. A 71 éves politikus korábbi információk alapján a miniszterelnöki posztra is esélyesnek számított. N. Rózsa Erzsébet, a Magyar Külügyi Intézet munkatársa azt mondta: komoly szimbólum a korábban a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséget vezető Nobel-békedíjas kinevezése. A szekuláris ellenzék benne lát egy olyan személyiséget, akire a Nyugat odafigyel és hiteles partnernek fogad el - tette hozzá.

A Magyar Külügyi Intézet munkatársa szerint a korábban demokratikusan megválasztott Murszi elnök katonai puccsal való megbuktatását is hitelesítheti az új alelnök.
N. Rózsa Erzsébet közölte: Mohamed el-Baradei sokáig ismeretlen volt az egyiptomiak körében, de mára alaposan ledolgozott belpolitikai hátrányaiból.

Hanganyag: Hlavay Richárd