eur:
393.29
usd:
367.73
bux:
67257.97
2024. április 26. péntek Ervin

ENSZ: már legalább 60 ezer a halálos áldozatok száma Szíriában

AZ ENSZ szerdán közölt legújabb adatai szerint már legalább 60 ezer halálos áldozata van a Szíriában 22 hónapja zajló konfliktusnak.

Ez jóval több, mint a rendszer ellen küzdő aktivisták eddigi, 45 ezres becslése.

A világszervezet emberi jogi főbiztosa által felkért szakértők öt hónapon keresztül hét különböző forrás adatait vetették össze, beleértve a damaszkuszi kormány által közölteket is, és így jutottak a 2011. március 15-től 2012. november 30-ig számított 59 648 fős listához.

Navi Pillay főbiztos szerdán Genfben "döbbenetesnek" minősítette az eredményt. - Mivel azóta is folynak a harcok, joggal beszélhetünk több mint 60 ezer áldozatról - tette hozzá egy nyilatkozatban.

Az ENSZ részéről utoljára májusban közölt adatot Ban Ki Mun főtitkár, aki akkor több mint 10 ezer áldozatról beszélt. Az új tanulmány szerint az erőszakos halálesetek átlagos havi száma a 2011 nyári ezerről tavaly júliusra 5 ezerre ment föl. Homsz környékén mintegy 12 ezren, a Damaszkuszt övező falusias körzetben 10 ezren vesztették életüket. Az adatokat az ENSZ nem bontotta fel aszerint, hogy a halottak közül ki volt lázadó, katona vagy civil.

Ugyancsak szerdán közölte a világszervezet genfi menekültügyi irodája, hogy egyedül decemberben 84 ezer ember menekült a terjedő polgárháború elől külföldre, s ezzel félmillió fölé emelkedett a határokon túl menedéket kereső szíriaiak száma.

A szomszédos országokban regisztrált menekültek száma 478 ezer, de több tízezren még várnak arra, hogy jegyzékbe vegyék őket. Törökországban 150 ezer, Libanonban 130 ezer, Jordániában 120 ezer, Irakban 68 ezer menekültként regisztrált szíriai van.

Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×