eur:
390.74
usd:
364.43
bux:
68242.23
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Washington és Brüsszel is kemény a magyar kormánnyal

Magyarországnak olyan politikát kell folytatnia, amely megerősíti a piacok bizalmát a magyar gazdasági helyzetben, és lefekteti a fenntartható fejlődés alapjait az országban - állapodott meg csütörtök esti washingtoni találkozóján Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatója és Fellegi Tamás, a nemzetközi pénzügyi szervezetekkel folytatott tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter.

Írásos nyilatkozatot adott ki Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap elnöke a Fellegi Tamással folytatott tárgyalások után. Az udvarias hangú közlemény egyértelműen jelzi, hogy csak a készenléti hitelmegállapodás (Stand-By Arrangement, SBA) jöhet szóba, a tárgyalások megkezdéséhez kézzelfogható lépéseket vár, amelyek a stabilitás iránti elköteleződést jelzik, illetve a dokumentum utal rá, hogy az Európai Unió támogatása szintén nélkülözhetetlen az új programhoz.

"Ma találkoztam a magyar delegációt vezető Fellegi Tamás miniszterrel. Hasznos eszmecserét folytattunk a magyar gazdasági előrelépésekről, illetve arról, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben hogyan tud az IMF a leginkább segíteni.

Jeleztem, hogy mielőtt a Valutaalap meghatározná, hogy tárgyal-e a készenléti hitelmegállapodásról, és ha igen, mikor, szükséges látni azokat a kézzelfogható lépéseket, amelyek a hatóságok erős elkötelezettségét mutatják, hogy minden olyan politikai kérdésben lépni fog, amely lényeges a makrogazdasági stabilitás szempontjából. Az európai hatóságok és intézmények támogatása szintén kritikus lehet az új program tárgyalásának sikerességét illetően."

Lagarde mellett a magyar fél is közleményt adott ki. Az MTI tudósítása szerint ebben az áll, hogy Fellegi Tamás megerősítette a magyar kormány elkötelezettségét amellett, hogy Magyarországnak olyan politikát kell folytatnia, amely megerősíti a piacok bizalmát a magyar gazdasági helyzetben, és lefekteti fenntartható fejlődés alapjait az országban. Ezeket a célkitűzéseket egy közös egyetértéssel elfogadott program keretében kell megvalósítani. A miniszter hangoztatta az időtényező fontosságát, s rámutatott, hogy Magyarország az EU tagállama, s minden IMF-programról folytatott megbeszélésről egyeztetnie kell az unió vezetésével, ezért a magyar delegáció hamarosan megbeszélést folytat az Európai Központi Bankkal és az Európai Bizottsággal is.

A megbeszélésen a magyar delegáció tagjaként részt vett Karvalits Ferenc, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke, Pleschinger Gyula, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára és Szapáry György washingtoni nagykövet.

Eközben kemény hangon üzent a magyar kormánynak csütörtökön Koppenhágában José Manuel Barosso. Az Európai Bizottság elnöke az Index beszámolója szerint a dán uniós elnökség évadnyitója alkalmából tartott sajtótájékoztatón újságírói kérdésre foglalkozott Magyarországgal.



Mint mondta, elégedettséggel tölt el az a bejelentés, miszerint a magyar kormány kész módosítani a jogszabályokat, ha azok a Bizottság vizsgálata szerint ellentétben állnak az uniós jogszabályokkal és értékekkel. A Bizottság a kifogásolt jogszabályok (jegybanktörvény, a bírók nyugdíjazásának előrehozatala és az ombudsman idő előtti leváltása) értékelését a napokban véglegesíti, majd január 17-én nyilvánosságra hozza álláspontját.

Sejtetni engedi a végeredményt Barrosónak az a kijelentése, hogy az Európai Unió végrehajtó szerve minden hatalmát felhasználja annak érdekében, hogy Magyarország igazodjon az EU elveihez és értékeihez. Az elnök emlékeztetett arra, hogy a Bizottság bíróságként járhat el, és már régebb óta figyelemmel kíséri a magyarországi jogalkotást. A kifogásait két levélben ő maga is megírta decemberben, arra kérve Orbán Viktort, hogy ebben a formában ne fogadják el a törvényeket, de sajnos erre a magyar kormány nem volt tekintettel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×