eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Miért nem fotózzák a japán katasztrófa áldozatait?

Japánban meghaladta a 9400-at a földrengés és a szökőár halálos áldozatainak száma; 14 ezer 700 embert eltűntként tartanak nyilván - közölte a rendőrség. De hol vannak a holttestek? - teszi fel a kérdést a Le Monde francia lap. A japán sajtó ugyanis nem tesz közzé olyan képeket, amelyek áldozatokat ábrázolnak.

Egy hét telt el minden idők legnagyobb japán természeti katasztrófája után, amikor megérkeztek az első fotók az áldozatokról, de még ezeken a fényképeken sem holttestek láthatók, hanem egymás mellé rakott koporsók. Ehhez képest 2004-ben a thaiföldi cunami után alig két nappal már érkeztek felvételek a vízbe fulladtakról - emlékeztetett Nicolas Jimenez, a párizsi Le Monde fotószolgálatának munkatársa.

Az AFP tokiói irodájának négy japán fotós dolgozik. Õk is nagy önmérsékletet tanúsítanak a borzalmak megörökítésében. A hírügynökség fotószerkesztőségének vezetője szerint azonban ez nem szemérmesség, hanem a japán vizuális kultúra kifejeződése. "A japán fotósok nagyon fontosnak tartják a kép esztétikáját, ezért a fotó megkomponálására nagyobb gondot fordítanak, mint az érzelmi tartalomra" - tette hozzá Thomas Coex. (A holttestekről készült felvételek hiánya természetesen részben azzal is magyarázható, hogy a japán mentők nagyon gyorsan elszállították a megtalált tetemeket.)

Jogszabály egyébként Japánban sem tiltja a halálos áldozatokról szóló képek elkészítését és közlését - mondta az Aszahi Simbun franciaországi tudósítója. Sindzsi Inada szerint "ez etikai kérdés. A véres képek rossz vért szülnek. A fotósok készítenek ilyeneket is, de a lapok nem használják őket. Ez a válság olyan, mint egy háború. A fotósok el akarják kerülni, hogy felvételeikkel pánikot keltsenek" - fogalmazott az újságíró.

Az InfoRádió által megkérdezett magyar fotóriporter egyetért azzal, hogy ez erkölcsi kihívás. Halottakat csak valóban nagy körültekintéssel szabad lefényképezni, de az áldozatokról készült felvételek nélkül nem lehet hiteles egy természeti katasztrófáról szóló tudósítás - véli Kecskeméti Dávid, aki a korábban évekig a Blikknek fotózott.

A témával elsőként foglalkozó Le Monde egyébként emlékezteti olvasóit, hogy a japán fotóriporterektől sem áll távol a drámaiság. Egyikük, Okubo Tadasi távolról megörökített egy takaróba burkolt lányt, aki döbbenten áll a romok között Isinomaki városban. A fotót a legtöbb francia és világlap felnagyítva közölte.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×