eur:
392.39
usd:
365.61
bux:
66761.63
2024. április 26. péntek Ervin

Afganisztán megtisztul

Hamid Karzai afgán elnök négyhónapos határidőt szab az Afganisztánban működő biztonsági magáncégek teljes felszámolására - mondta hétfőn az államfő szóvivője, Vahíd Omar.

"Az elnök ma négyhónapos határidőt szab a biztonsági magáncégek felszámolására" - közölte Vahíd Omar.

"A további részletek az elnöki rendeletben szerepelnek majd" - mondta a szóvivő.

Az afgán elnöki hivatal augusztus 10-én jelentette be, hogy felszámolnak 52 - afgán és nemzetközi - biztonsági magáncéget, de részleteket, így határidőket nem közölt.

Mintegy 40 ezren dolgoznak Afganisztánban a virágzó biztonsági üzletben, közöttük nemzetközi és afgán cégek. Akárcsak Irakban, itt is sokan együttműködnek közülük a nemzetközi erőkkel, a Pentagonnal, az ENSZ-képviselettel, a többmilliárd dolláros segélyeket kezelő cégekkel, civil szervezetekkel és a külföldi médiával.

A cégek alkalmazottjainak többsége afgán, a középvezetők rendszerint igen jól megfizetett külföldiek, gyakran volt katonák.

Az 52 biztonsági cég nélkülözhetetlenné vált Afganisztánban: ezek védik a NATO élelmiszer-szállítmányait vagy a segélyszállítmányokat, de részben ezek gondoskodnak az afgán biztonsági erők kiképzéséről is.

A Pentagon, a biztonsági cégek egyik legnagyobb ügyfele, csökkenteni igyekezett a bejelentés jelentőségét, mondván, hogy folytatják a kérdésben a tárgyalásokat az afgán kormánnyal. "Nem hiszem, hogy megszületett a döntés" - mondta David Lapan, a Pentagon egyik szóvivője.

Karzai gyakran vádolta meg ezeket a cégeket azzal, hogy fölöslegesen dolgoznak az afgán biztonsági erők mellett, és a hadsereg és a rendőrség képzéséhez szükséges jelentős összegeket pazarolnak el.

A július 20-i kabuli nemzetközi konferencián az adományozó országok elfogadták az afgán kormány azon felvetését, hogy 2014-től saját erőből szeretne gondoskodni az ország biztonságáról.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×