eur:
388.5
usd:
361.89
bux:
69034
2024. május 9. csütörtök Gergely

Gázháborúvá fajult a Gazprom vitája Fehéroroszországgal

Az orosz Gazprom először a szokásoshoz képest 60, később pedig már csak 40 százalékkal csökkentette földgázexportját Fehéroroszország számára. Minszk tetemes tartozást halmozott fel a Gazprommal szemben, ám Fehéroroszország szerint az orosz mamutvállalat is jelentős összeggel tartozik.

Kedden délelőtt még 70, később már 60, mostanra pedig már csak 40 százalékra csökkentette a Gazprom a földgázexportját Fehéroroszországnak ottani felhasználásra. A legnagyobb orosz földgázkitermelő vállalat vezérigazgatója szerdán hangsúlyozta: a tranzitgáz Európa felé zavartalanul, teljes mennyiségben halad Fehéroroszországon át.

Alekszej Miller szerint Minszk nem fizet eleget Moszkvának a gázért, és elmulasztotta rendezni az idén január és április közötti időszakban szállított földgázszámláját. A fehérorosz adósság - mintegy 200 millió dollár - azért halmozódott fel, mert Minszk január óta az ezer köbméterenként 150 dolláros tavalyi árat utalta, míg a szerződés értelmében az idei első negyedévben az ár 184 dollár lett volna.

Konfliktusból háború

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök kijelentette, hogy a Fehéroroszország és a Gazprom közötti konfliktus már "gázháborúvá" nőtte ki magát. Hangsúlyozta, hogy nemcsak nekik vannak tartozásaik, hanem a Gazpromnak is: az orosz vállalat 260 millió dollárral tartozik az első félévi gáztranzitért Minszknek.

Az EU bizottsága szerint az orosz-fehérorosz gázháború az uniós gázfogyasztás mintegy 6,25 százalékát érintheti. Fehéroroszországon az 50 százalékban a Gazprom tulajdonában lévő Beltransgaz vezetékein, valamint az orosz tulajdonú Jamal-Európa vezetéken áramlik a gáz Európába: az előbbin évi mintegy 14, az utóbbin évi 30 milliárd köbméter.

Az Európai Bizottság szerint a két ország közötti vita miatt Litvániát, Lengyelországot és Németországot érheti kár, ám eddig egyik ország sem jelezte ezt.

Fegyverszünet?


Időközben Minszk átutalta a májusban szállított gáz szerződés szerinti árát, miután a minszki hatóságok kedden este levélben tájékoztatták a Gazpromot a "fegyverszünet" feltételeiről. Eszerint határidőre - június 23-ra - kész kifizetni a májusban szállított gázt a szerződésben szereplő áron, a fennmaradó 187 millió dollárra - amely a Gazprom szerint 192 millió - haladékot kér július 5-ig. A szerdán esedékes összeg meg is érkezett. A vállalat válasza: a levél megérkezett, a feltételek elfogadhatatlanok.

A háború elfajulása esetén a Gazprom kész a gáz egy részét átterelni ukrajnai vezetékekbe. Bár Kijev jelezte, hogy ezt vállalja, az orosz monopólium akár a szabadpiacról is kész pótolni az európai vásárlók kieséseit.

Meglepőnek tűnhet Oroszország nyitása Ukrajna felé: a magyar gázfogyasztók is jól emlékezhetnek arra, amikor tavaly januárjában Moszkva elzárta az Ukrajnába érkező földgáz csapját, ezzel arra kényszerítve többek között a magyar kormányt is, hogy több napig a felhalmozott készletből biztosítsa a lakosság számára a gázt.

Címlapról ajánljuk

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×