eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Jó minőségűek a strandok egész Európában

Továbbra is jó minőségűek az európai strandok és fürdőhelyek. Az Európai Bizottság felméréséből kiderült, a tengerparti strandok 96 százaléka, a tó és folyóparti fürdőhelyeknek pedig majdnem 90 százaléka felelt meg az uniós előírásoknak. Magyarország 90 százalék alatt teljesített, tavaly két magyar fürdőhelyet kellett bezárni.

1990 óta folyamatosan javul az európai strandok és fürdőhelyek minősége. A szinte kizárólag a víz tisztasága alapján vizsgált több mint 20 ezer európai fürdő közül egyre kevesebb akad fenn az uniós rostán. 2007 és 2008 között volt minimális visszaesés, előtte, és azóta töretlen az egyre tisztább az európai strandok vize - jelentette be Janez Potocnik, az Európai Bizottság környezetvédelmi biztosa.

"Örömmel mondhatom, hogy az Európai Unió területén lévő fürdővizek minősége 2008-hoz képest tavaly is jó minőségű maradt. Az éves jelentés szerint a tengerparti strandok 96 százaléka, a tó- és folyóparti fürdőhelyeknek pedig majdnem 90 százaléka megfelelt az uniós előírásoknak. Ezek átlagértékek, ezen belül vannak országok, amelyek jobban teljesítettek a többieknél" - közölte.

A tengerparti strandok tekintetében Szlovénia, Belgium, Ciprus, Litvánia, Lettország, Románia, Görögország és Málta strandjai hibátlannak bizonyultak, de a legtöbb tengerparttal rendelkező ország is 95 százalék fölött teljesített. A lengyelek, az írek és az olaszok rosszabbul szerepeltek. Olaszországban tavaly több mint 310 strandot be is zártak ideiglenesen.

A tó- és folyóparti strandok vízminősége jelentősen javult. A 2008-as 52 százalékhoz képest 2009-ben már a fürdőhelyek 90 százaléka ütötte meg az EU követelményeket. A brit, a bolgár és a görög fürdőhelyek 100 százaléka megfelelt a kívánalmaknak, de jól szerepelt még Svédország, Finnország és Németország is.

A magyar strandok kevesebb, mint 90 százaléka tudta teljesíteni a feltételeket: a 177 strandból 153. Két fürdőhelyet be is kellett zárni. A Kamarás-Duna szabad strandjainak egy részét két hétig nem nyithatták ki, míg az Omszki-tó budakalászi strandja az egész szezonban nem működött.

Az Európai Unió emlékeztetett arra, hogy 2006-ban új fürdővíz-minőségi irányelv lépett érvénybe, és bár ezt a tagállamoknak csak 2015-re kell teljes körűen végrehajtaniuk, tavaly tizennégy tagállam (köztük Magyarország) már az ebben meghatározott paraméterek szerint követte nyomon a fürdőhelyek minőségét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×