eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Mi az ára a konzervatívok és a liberálisok alkujának?

A David Cameron vezette brit konzervatív-liberális kormánynak kemény intézkedéseket kell bevezetnie, amelyek elsősorban a tehetősebbeket és a közigazgatásban dolgozókat sújtják majd. A két pártnak több fájó engedményt is kellett tennie, hogy megszűnjön az új parlamentben kialakult patthelyzet, és a második világháború óta először koalíciós kormánya lehessen Nagy-Britanniának.

A tehetősebb britek nagyobb árat fizetnek az új konzervatív-liberális koalícióért, mert nekik kell oroszlánrészt vállalniuk az adóemelésből - írja a konzervatív napilap, a Daily Telegraph.

A Konzervatív és a Liberális Demokrata Párt között több napos egyeztetés után megszületett koalíciós megállapodás értelmében jelentősen növelik a jelenleg 18 százalékos tőkenyereség-adót, aminek új kulcsa jövő áprilisától 40, de bizonyos esetben 50 százalék is lehet. Ezt a lépést egyébként elsősorban a liberálisok szorgalmazták.

Nick Cleggéknek azonban a megállapodás jegyében visszakozniuk kellett az ingatlanadótól, amelyet a kétmillió font és annál nagyobb értékű ingatlanokra vetettek volna ki, cserébe azonban a konzervatívoknak az örökösödési adóról kellett lemondaniuk.

A leendő pénzügyminiszter, a konzervatív George Osborne szabad kezet kap az állami kiadások csökkentésére. A konzervatívok azt tervezik, hogy 2011 áprilisáig hat milliárd fonttal vágják meg az állam költekezését, többek között úgy, hogy a nyugdíjba vonuló vagy elbocsátott közszolgák helyét nem töltik fel újra.

A konzervatív-liberális megállapodás értelmében már a következő választás időpontja is biztos: 2015. május 7., hacsak egy bizalmi szavazáson addig meg nem bukik a kormány.

A liberálisok abba a konzervatív javaslatba is belementek, hogy maximalizálják a nem uniós tagállamból érkező bevándorlók számát.

A koalíciós egyezség központi kérdése a választási reform, amelyről a megállapodás szerint népszavazást írnak ki a jövőben. A Daily Telegraph szerint nem valószínű, hogy 2011 előtt véleményt nyilváníthatnak a kérdésről a brit választók.

Riválisok voltak, kollégák lettek


Bár sokan nem tartják életképesnek a konzervatív-liberális kormánykoalíciót és már az előrehozott választások időpontjára fogadnak, a Downig Street-i miniszterelnöki rezidencia rózsakertjében tartott szerda délutáni sajtótájékoztató kedélyes és baráti hangulatban zajlott David Cameron konzervatív kormányfő és liberális helyettese, Nick Clegg között.

A szabadság, a méltányosság és a felelősség hármasa köré épül a koalíció, amely egy erős, stabil és határozott vezetést biztosít Nagy-Britanniának hosszú távra - hangsúlyozta az új brit miniszterelnök, aki azonban beismerte: még nem dolgozták ki pontosan a munkamegosztást közte és Nick Clegg között. Cameron azzal viccelődött: alig várja már a külföldi utazásokat, hogy a koalíciós partnere álljon ki a parlamentben és válaszoljon a képviselők kérdéseire.

Egészen ideáig riválisok voltunk, de most már kollégák vagyunk - vette át a szót a liberális demokraták vezetője, aki szerint egy teljesen újfajta kormányzás jön létre a szigetországban. Ez az a kormány, amely tartós lesz, a különbségek ellenére is - tette hozzá a politikus.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×