eur:
390.26
usd:
364.24
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Megmozdult alattunk a föld - hatalmas rengések a világ különböző pontjain

Nagy erejű földrengések rázták meg Japánt és Chilét. A dél-amerikai országban a Richter-skála szerinti 8,8-es erősségű volt az egyik rengés - jelentette az amerikai földtani intézet.

Szökőárt váltott ki a chilei partoktól nem messze, a Csendes-óceánban szombatra virradóan bekövetkezett nagy erejű földrengés, amely helyszíni beszámolók szerint tíz-harminc másodpercen át tartott.

"Egy ekkora erejű földrengés potenciálisan pusztító cunamit idézhet elő a part mentén" - közölte az amerikai intézet. A legfrisebb jelentések szerint legkevesebb 85 ember vesztette életét.

Helyszíni jelentések szerint néhány épület összedőlt a chilei fővárosban, Santiagóban. A földrengés következtében megszakadt a telefonösszeköttetés. A CNN amerikai hírtelevízió úgy tudja, hogy a hatalmas erejű rengés epicentruma a Santiagótól 314 kilométerre található Concepcion közelében volt, amely 200 ezres lakosával Chile második legnagyobb városának számít.

A földmozgást a Chilével szomszédos Argentínában is érezni lehetett. A BBC helyszíni tudósítását itt nézheti meg.

Hírek szerint a fővárosban, Santiagóban és a csendes-óceáni partokhoz közelebb fekvő Concepciónban súlyos károkat okozott a Richter-skála szerinti 8,8-es erősségű földrengés.

Brazil és perui légügyi illetékesek közlése szerint bezárt a santiagói nemzetközi repülőtér, minden járatot töröltek.

A szökőár veszélyére figyelmeztető, a földrengés után Ecuadorra, Kolumbiára, Panamára és Costa Ricára vonatkozó érvénnyel kiadott riasztást kiterjesztették egész Közép-Amerikára és francia Polinéziára.

Helyi idő szerint szombat hajnalban nagy erejű földrengés rázta meg Japán déli szigetét, Okinavát is. A rengés ereje az amerikai földtani intézet mérése szerint a Richter-skálán 7-es fokozatú volt. A rengés epicentruma Okinava fővárosától, Nahától 84 kilométerre keletre volt, hipocentruma (fészke) pedig 22 kilométeres mélységben.

Egy magyar honlapon figyelemmel lehet követni a rengéseket. Az adatok szerint az elmúlt 24 óra legerősebb földmozgása a chilei Bio-Bio közelében volt szombaton 6 óra 34 perckor (ez az amerikai földtani intézet szerint 8,8-es erejű volt).

Péntek este a Richter-skála szerint 7,3-as erősségű rengés rázta meg Ryukyu szigetét is Japánban, ahol szombat hajnalban további kisebb rengéseket mértek.

A Richter-skála szerinti 7-8-as erősségű földrengés súlyos károkat okoz (házak és a hidak összeomlása, utak, vasúti sínek deformációja). Évente nagyjából 10 ekkora erejű földmozgást észlelnek a világban.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×