eur:
393.17
usd:
367.11
bux:
67030.11
2024. április 26. péntek Ervin

Bulgária magasabb tranzitdíjat akar az orosz gázért

Magasabb tranzitdíjat kér a Bulgárián áthaladó orosz gázért Szófia: a bolgár gazdasági miniszter a Gazprom vezérigazgatójával folytatott tárgyalásain vetette ezt fel, és megismételte azt a bolgár követelést is, hogy iktassák ki a közvetítőket az orosz gáz bulgáriai kereskedelméből.

Alekszej Miller Gazprom vezér kedden váratlan látogatást tett Szófiában, ahol azt igyekszik elérni, hogy Bulgária gyorsítsa fel a Déli Áramlat gázvezeték munkálatait. Miller biztosította a bolgár gazdasági minisztert, hogy a 900 kilométeres vezeték megvalósíthatósági tanulmánya októberben elkészül.

A Dnevnik című lap szerint orosz részről "megértés mutatkozik" a bolgár igény iránt, hogy Moszkva fizessen többet azért, mert Szófia évi 17 milliárd köbméter gázt továbbít a szomszédos Törökország, Macedónia és Görögország felé.

Bulgária jelenleg 1,7 dollárt kap ezer köbméter gáz száz kilométerre történő továbbításáért. A régi szállítási szerződések az idén járnak le, és megfigyelők a bolgár illetékesek megjegyzéseiből arra következtetnek, hogy a Déli Áramlattal kapcsolatos előkészületek gyorsítását Szófia erősen függővé tenné attól, hogy a tranzitdíjak ügyében sikerül-e eredményt elérni.

A Déli Áramlat gázvezeték Oroszországból a Fekete-tengeren át Bulgáriába tart majd, a tervek szerint 2015-től Görögországba, Bulgáriába, Olaszországba, Szerbiába, Magyarországra, Szlovéniába és Ausztriába visz évi 63 milliárd köbméter gázt. A vezetéket üzemeltető vállalat részvényesei az orosz Gazprom és az olasz ENI, a tervek szerint csatlakozik még a francia EdF is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×