Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Obama a Fehér Házban fogadja a dalai lámát

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Barack Obama amerikai elnök a Fehér Házban fogadja a száműzetésben élő tibeti vallási vezetőt, a dalai lámát - közölte csütörtökön az elnöki hivatal.

A Fehér Ház nevében Robert Gibbs szóvivő csak annyit mondott, hogy a találkozóra ebben a hónapban kerül sor. A dalai láma titkára úgy tájékoztatott, hogy a vallási vezető február 17-18-án fog Washingtonban tartózkodni.

Elemzők szerint a Fehér Ház bejelentése várhatóan tovább fogja fokozni az amerikai-kínai kapcsolatokban a feszültséget, amely az utóbbi hetekben több kérdés miatt kialakult.

Washington kedden elutasította a dalai láma mellőzésére irányuló kínai nyomást. Bill Burton, a Fehér Ház szóvivője közölte, hogy a Nobel-békedíjas dalai láma nemzetközileg elismert vallási és kulturális vezető, és az elnök e minőségében találkozik vele.

A Fehér Ház csütörtöki bejelentésére azonnal reagált a washingtoni kínai nagykövetség. Sürgette a Fehér Házat: mondja le a találkozót, hogy el lehessen kerülni a negatív hatást, amelyet az az amerikai-kínai kapcsolatokra gyakorolna. Kína azzal vádolja a dalai lámát, hogy Tibet függetlenségéért harcol, a vallási vezető azonban azt állítja: csak azt akarja, hogy Tibet "valódi autonómiát" kapjon.

Az Egyesült Államok és Kína között heves nyilatkozatháborúhoz vezetett, hogy Washington a múlt héten bejelentette, 6,4 milliárd dollár értékben fegyvert ad el Tajvannak (a szigetet Peking Kínához tartozónak tekinti). Az amerikai kormány a napokban élesen bírálta Kínát az internet cenzúrázása miatt, egy másik kérdésben, a valutavitában pedig úgy foglalt állást szerdán Obama, hogy kemény fellépésre van szükség Kínával szemben.