Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kína nem kér az amerikai internetleckéből

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Kínának nincs szüksége arra, hogy Washington leckét adjon neki az internettel kapcsolatban - jelentette ki egy kínai onlinemédia-szövetség vezetője a két ország között a témában folyó nyilatkozatháború keretében.

Az állami média szombati jelentése szerint Min Ta-hong (Min Dahong), a pekingi onlinemédia-szövetség elnöke közölte: Hillary Clinton amerikai külügyminiszter csütörtöki nyilatkozatával Kína iránti tiszteletlenségéről tett tanúbizonyságot. Kína nem fogadhatja el, hogy bárki feltételeket szabjon neki a "nemzetbiztonság" vagy a "társadalmi stabilitás" ügyében - tette hozzá. Az, hogy az ország miképpen fejleszti és irányítja internetes hálózatát, a kínai nép dolga" - szögezte le.

Az amerikai külügyminiszter az egész világon egységesen elérhető, szabad információs világháló megteremtését szorgalmazta, és az internetes korlátozásokat modernkori Berlin-falaknak nevezte csütörtökön. Segítséget ígért a kínai internetezőknek abban, hogy átjuthassanak a pekingi kormány által emelt, több tízezer weboldalt blokkoló "nagy tűzfalon".

Peking - külügyi szóvivője útján - már pénteken visszautasította Clinton felszólítását, és megállapította, hogy ez ártott a két ország kapcsolatainak. A szóvivő felszólította az Egyesült Államokat, hogy "fejezze be igazságtalan Kína-ellenes vádaskodását az úgynevezett internet-szabadság hirdetésével". Azt állította, Kínában az internet nyílt, és elmondta, hogy az internetezők száma az országban már elérte a 384 milliót.

A Fehér Ház szóvivője a kínai szóvivői nyilatkozat után közölte: Barack Obama amerikai elnököt továbbra is aggasztja a Google internetes szolgáltató és a kínai kormány között folyó vita; Washington válaszokat vár Pekingtől.