eur:
392.83
usd:
366.85
bux:
66949.07
2024. április 26. péntek Ervin

Benita Ferrero-Waldner visszalépett a jelöltségtől

Benita Ferrero-Waldner, az Európai Bizottság külügyi kapcsolatokért felelős osztrák tagja visszavonta jelöltségét az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) főigazgatói posztjára - tudatta Ausztria párizsi nagykövetsége.

A legesélyesebb jelölt, a vitatott egyiptomi kulturális miniszter legfőbb konkurensének számító osztrák politikus a közlemény szerint "nem látja adottnak a feltételeket, hogy továbbra is pályázzon" a párizsi székhelyű intézmény vezetésére.

A posztról tíz év után távozó japán Macura Koicsiro utódát titkos szavazással választja meg a 193 tagországból álló szervezet 58 tagú végrehajtó tanácsa, amelyben Magyarország is helyet foglal. Az új főigazgatót egyszerű többséggel, maximum öt szavazási körben kell a testületnek jövő keddig megválasztania: az első három voksolás eredménytelenül zárult.

Ferreo-Waldner a szombati fordulóban a harmadik helyen végzett 11 szavazattal, a 25 voksot kapott Faruk Hoszni egyiptomi jelölt és a bolgár Irina Bokova mögött, akire 13 ország képviselője szavazott. A negyedik fordulóra hétfőn kerül sor, amelyben nyolcan mérettetik meg magukat. Ha ekkor sem sikerül a végrehajtó tanácsnak főigazgatót választania, akkor a negyedik fordulóban két legtöbb szavazatot kapott jelölt közül választanak főigazgatót kedden az UNESCO tagállamai.

Az osztrák EU-biztos szinte az utolsó pillanatban, májusban nyújtotta be a pályázatát, amelyet sokan az egyiptomi jelölt megválasztásának megakadályozására tett kísérletként értelmeztek. A 71 éves Hoszni azután került a bírálatok kereszttüzébe, hogy 2008 májusában a kairói parlamentben kijelentette: ha egyetlen héber nyelvű könyvet is talál egyiptomi könyvtárakban, azt elégeti.

Zsidó szervezetek és értelmiségiek antiszemita és Izrael-ellenes kijelentései miatt Hoszni pályázatának törlésére szólítottak fel, s azt is szemére vetették a 22 éve kulturális miniszterként tevékenykedő festőművésznek, hogy az elmúlt évtizedekben semmit nem tett az Egyiptomban bebörtönzött értelmiségiekért és szigorú cenzúrát működtetett.

Hoszni utóbb "ünnepélyesen sajnálatát" fejezte ki amiatt, hogy az izraeli könyvekről elhangzott mondatát kiragadták a kontextusából, mert "az szöges ellentétben áll mindazzal, amiben hisz". Tagadta, hogy antiszemita lenne, valamint felhívta a figyelmet arra, hogy kulturális miniszterként ő indította el az egyiptomi zsinagógák felújítási programját.

Izrael és az Egyesült Államok az Egyiptommal való megbékélés jegyében jelezte: nem akadályozza meg Hoszni főigazgatóvá választását. Franciaország - mint az UNESCO-nak székhelyet biztosító ország - hivatalosan semlegességre hivatkozik, de francia sajtóértesülések szerint Párizs az egyiptomi jelöltet támogatja.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×