eur:
390.45
usd:
364.15
bux:
68293.77
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Obama megbukott Izraelben

Barack Obama, a hat hónapja beiktatott új amerikai elnök szakított elődje tessék-lássék politikájával a Közel-Keleten. Ám a hat évtizedes arab-izraeli konfliktus méltányos rendezését célzó erőfeszítései újabban nem a palesztin szélsőségesek aknamunkáján, hanem a jobboldali izraeli kormány által bátorított ortodox zsidó telepesek ellenállásán futnak zátonyra.

A közel-keleti rendezés alapjaként 2003-ban minden érintett fél által elfogadott úgynevezett útiterv (road map) az erőszak beszüntetésére kötelezte a palesztin felet. Izraelnek ugyanakkor le kellett (volna) állítania az új zsidó telepek építését, illetve a meglévők bővítését a megszállt területeken (a gázai kivonulás óta ez Ciszjordániára és Kelet-Jeruzsálemre vonatkozik).

A múlt év végén kitört gázai háború óta az izraeli csapások által meggyengült Hamász szélsőségesei lényegében beszüntették a határ közelében fekvő izraeli városok elleni támadásaikat.

Öngyilkos merényletekről sem igen hallani az utóbbi hat hónapban. Ezzel szemben a március végén hivatalba lépett jobboldali izraeli kormány nyíltan meghirdette, hogy a megszállt területeken élő zsidó lakosság "természetes szaporulata" szükségessé teszi a lakóhelyéül szolgáló telepek bővítését. Az amerikai kormány többszöri figyelmeztetése ellenére Benjamin Netanjahu kormányfő és miniszterei hallani sem akarnak az építkezések befagyasztásáról. (Egyes források szerint a szaporulat jobbára Amerikából érkezett ortodoxokat takar.)

Jeruzsálem dacos magatartása nyomán alaposan lehűlt Izrael és a fő támogatójának számító Egyesült Államok viszonya. A Der Spiegel már a két ország elidegenedéséről írt annak kapcsán, hogy a múlt héten bekérették a washingtoni külügyminisztériumba az izraeli nagykövetet. Jacob Lew miniszterhelyettes értésére adta Michael Orennek: a zsidó telepek bővítésével Izrael megtorpedózza a párbeszédet a palesztinokkal, ezért véget kell vetni az "egyoldalú lépéseknek".

Hétfői hír szerint már meghaladja a 304 ezret a ciszjordániai telepeken élő zsidó lakosság lélekszáma - ez több mint 40 ezres növekedés 2005-höz képest. Hasonlóan dinamikusan gyarapodik a hatnapos háború után Izrael által megszállt, majd 1981-ben bekebelezett (addig csak arabok lakta) Kelet-Jeruzsálem zsidó lakossága, amely már megközelíti a 190 ezret.

Tény, hogy Washington soha nem helyeselte, ám éveken át eltűrte a megszállt arab földeken folyó építkezéseket. A zsidó telepek mára viszont politikai jelképévé váltak egy konfliktusnak, amelyben az izraeli kormány egyre inkább Amerikával is szembekerül.

A korábbi izraeli miniszterelnök, Ariel Saron tanácsadója szerint a Bush-kormány idején létezett egy hallgatólagos megállapodás Jeruzsálem és Washington között, amely lehetővé tette a zsidó telepek bővítését - ez azonban távolról sem volt hivatalos. "A nyilvánosság előtt az amerikai fél mindig is ellenezte a telepek építését" - emlékeztetett Dov Weissglas.

Washington "bekeményítésének" okát az egykori tanácsadó abban látja, hogy a Netanjahu-kormány - elődeivel ellentétben - hallani sem akar a palesztinok önálló államáról, amely pedig mind az Egyesült Államok, mind az Európai Unió szemében kulcseleme a tartós közel-keleti rendezésnek. Ennek a pálfordulásnak a logikus következménye Weissglas szerint, hogy az Obama-kormány visszatáncolt a hallgatólagos megállapodástól, és minden szinten bírálja a zsidó telepek építését, bővítését.

Az "elidegenedésre" olyan jelek is utalnak, amelyek korábban mind demokrata, mind republikánus elnök alatt elképzelhetetlenek voltak Jeruzsálem és Washington viszonyában. George Mitchell, az amerikai elnök közel-keleti megbízottja hétfőn, palesztin vezetőkkel tárgyalva, leszögezte: az Egyesült Államok változatlanul követeli Izraeltől a telepek bővítésének befagyasztását. A diplomata egyúttal biztosította vendéglátóit arról, hogy hazája konzultálni fog (!) velük, mielőtt bármilyen döntést hoz a zsidó telepekkel kapcsolatban.

A legújabb telepbővítés (miként a kelet-jeruzsálemi Shepherd hotel helyén felhúzandó, vallásos zsidók elhelyezését szolgáló 20 luxuslakás terve) Irving Moskowitz amerikai milliomos nevéhez fűződik. A Lengyelországból bevándorolt 81 éves férfi családtagjainak többségét megölték a nácik. Talán emiatt lett a rögeszméje, hogy Izraelt "biztos mentsvárrá" alakítsa a zsidók számára - és erre a célra kész dollármilliókat áldozni.

Korábban inkább a háttérben tevékenykedett (a Shepherd hotelt például már 1985-ben megvette), ám barátja, Netanjahu kormányfővé választása óta nem kerüli a nyilvánosságot. Nyíltan hirdeti, hogy az izraeli-palesztin párbeszéd nem más, mint "út az engedmények, a kapituláció és Izrael öngyilkossága felé".

A zsidó telepek bővítése egyre nyíltabban folyik március óta, jóllehet Jeruzsálemben is tudják: a palesztin fél mindaddig nem fog visszatérni a tárgyalóasztalhoz, amíg Izrael kormánya hatalmi szóval véget nem vet az építkezéseknek. Külföldi megfigyelők nem zárják ki annak lehetőségét, hogy Netanjahu kormánya időhúzásra játszik: a tárgyalások szünetelését minél több lakóház felépítésére akarja kihasználni, kvázi kész helyzet elé állítva mind Mahmúd Abbász palesztin elnököt, mind a washingtoni kormányzatot.

A palesztin fél pozíciója (Abbász és a Gázai övezetet kormányzó radikális Hamász tartós konfliktusa miatt) meglehetősen gyönge. Hatékony nyomást csak Washington képes gyakorolni Izraelre. Ennek Obama elnök is tudatában van: nem véletlenül küldte e héten Mitchellt a térségbe. A rutinos, dörzsölt diplomatát napokon belül követi James Jones, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója és Dennis Ross elnöki követ. Ha ők hárman sem lesznek képesek rábírni Netanjahut a telepítéspolitika megváltoztatására, akkor hosszú időre elúsznak a közel-keleti válság tartós rendezéséhez fűzött remények.

Címlapról ajánljuk
Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Korrupció gyanújával nyomozást indított a bécsi gazdasági ügyészség az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelenlegi elnöke, Hebart Kickl és két volt pártelnök, az egykori alkancellár, Heinz-Christian Strache, valamint az elnöki székben őt váltó Norbert Hofer, korábbi közlekedési miniszter ellen. Azzal gyanúsítják őket, hogy sajátos hirdetési ügyletet kötöttek Wolfgang Fellner médiavállalkozóval, aki ellen ugyancsak folyik a vizsgálat, mégpedig vesztegetés, vesztegethetőség, továbbá hűtlen kezelés gyanújával.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×