eur:
389.71
usd:
361.97
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Csődközelbe kormányozta Kaliforniát a Terminátor?

"Leolvadás" fenyegeti Kaliforniát, ha nem teszi gyorsan rendbe költségvetését. Az amerikai szövetségi állam, amely önálló országként is a világ egyik legnagyobb gazdasága lenne, hónapok óta képtelen megzabolázni pénzügyeit, és az sem segít, hogy az egykori Terminátor, Arnold Schwarzenegger a kormányzója.

Másfél hónapon belül fizetésképtelenné válthat Kalifornia, ha addig nem sikerül megállapodni a költségvetésről - figyelmeztetett a sokak számára az amerikai álmot megtestesítő állam egyik pénzügyi vezetője.

A napfényes államnak 24 és fél milliárd dollárja hiányzik, a kieső adók miatt csak májusban több mint egymilliárdos hiányt termelt. Ha nincs azonnal megoldás, akkor jön a pénzügyi katasztrófa - mondta. A legnépesebb amerikai állam pénzügyei azután indultak meg a lejtőn, hogy az amerikai gazdaság válságba került, megugrott a munkanélküliség és összeomlottak az ingatlanárak.

Májusban az egy évvel korábbihoz képest 40 százalékkal kevesebb személyi jövedelemadó folyt be a kasszába, a vállalati adó pedig több, mint 50 százalékkal esett vissza. Ennek ellenére az állam lakosai leszavazták az adóemeléseket. Gray Davis volt kormányzó, a mostani főnök, Arnold Schwarzenegger szürkének tartott és népszerűtlen elődje ki is mondta: az a baj, hogy a kaliforniaiak nagyon jól akarnak élni, de nem hajlandó adót fizetni.

Eljött a szembenézés ideje - mondja a Republikánus párti egykori Terminátor és brutális megoldást javasol: az állam éljen a bevételeiből és jelentősen faragja le a kiadásokat, többek között a szociális programokat. Mindez azzal jár majd, hogy tanárokat bocsátanak el és klinikákat zárnak be. A demokraták, akik eddig az állami törvényhozásban rendre lelőtték a republikánus költségvetési javaslatokat, még most is azt mondják, hogy bizonyos kiadásokat fenn lehet tartani.

Schwarzenegger, aki az elavult adórendszert okolja a bajokért, például kitalálta, hogy a "költséges" iskolai tankönyveket elektronikus eszközökkel váltják majd fel az iskolákban. Ezzel évi 350 milliót akar megtakarítani, azaz csak egy kis lépést tesz a hiány mérséklésére. Kalifornia az iskolai tankönyvek egyik legnagyobb fogyasztója a világon és költséges lesz majd annak biztosítása, hogy kétmillió tanuló hozzáférjen az új elektronikus oktatási eszközökhöz. Az aktivisták szerint emellett a kormányzó a közösségi egészségügyi rendszer kivégzésére készül a megszorításokkal. A kaliforniai ösztöndíjas diákok pedig kampányt indítottak Schwarzenegger megállítására.

Kaliforniának július elsején kezdődik a pénzügyi év és minél hamarabb tető alá hozzák a költségvetést, annál hamarabb tud az állam rövidlejáratú hitelei átütemezésével foglalkozni. A költségvetés arról is meggyőzné a befektetőket, hogy továbbra is érdemes pénzt fektetni a kaliforniai kötvényekbe.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×