eur:
385.81
usd:
356.57
bux:
68864.24
2024. május 14. kedd Bonifác

Tilos a megemlékezés a Tienanmen téri vérengzésről Kínában

A pekingi hatóságok kínosan ügyeltek arra, hogy semmiféle megemlékezés, vagy tiltakozás ne kísérhesse a Tienanmen téri demokráciamozgalom elfojtásának huszadik évfordulóját. A Mennyei Béke terén megszűrték a látogatókat és távoltartották az újságírókat. Kína a mai napig nem tette közzé a húsz évvel ezelőtti, drámai események során megöltek listáját.

Egy magányos fiatal, aki megállítja a hatalmas térre érkező tankok konvoját - a legtöbb embernek ez az ikonikus felvétel jut az eszébe, amikor szóba kerül a Tienanmen téri vérengzés.


Húsz évvel az események után a kínai államhatalom már korántsem olyan brutális, mint volt, de azt fontosnak tartja, hogy az évforduló ne vezessen kínos jelenetekhez. Immár június negyedikén is beengedik a látogatókat a Mennyei Béke terére, feltéve, ha nem külföldi újságírók, vagy operatőrök.

Csütörtökön egyenruhás és civilruhás rendőrök őrizték a teret, és például letöröltették az AFP-operatőre által készített felvételeket. Egyes becslések szerint a téren tartózkodók kétharmada volt valójában rendőr. A tér körüli utcákon az AP szerint a civilruhás rendőrök agresszíven léptek fel a riporterekkel szemben, káromkodtak és erőszakkal fenyegették őket. A Financial Times riportereit például egy civilruhás férfi fenyegette, és azt kiabálta, hogy nem a saját országukban vannak. Egy közelben álló, mosolygó rendőr pedig azt mondta, nem tehet semmit. A főváros néhány pontját kisebb fehér ruhás - a gyász színét viselő - csoportok jelentek meg, de a rendőrök gyorsan feloszlatták őket.

A hatóságok közben blokkolták a hozzáférést az olyan közösségi oldalakhoz, mint a gyorsan frissülő Twitter, vagy a Flickr fotómegosztó szájt. Az ellenzékieket gyakorlatilag háziőrizetben tartották, vagy távozásra kényszerítették Pekingből. Az 1989-es diákmozgalom egyik külföldre menekült vezérét pedig, - aki fel akarta adni magát és visszatérni Kínába, mert húsz éve nem látta a szüleit -, nem engedték be. Kínán belül egyedül a korábbi jogrendszerét megtartó és korlátozott automóniával rendelkező Hong Kongban tarthatnak megemlékezéseket.

Peking dühösen reagált Hillary Clinton amerikai külügyminiszter felszólítására, hogy nevezze meg a Tienanmen téri fellépés áldozatait. A nevek máig ismeretlenek, pedig jogvédők szerint több százan, vagy akár ezren halhattak meg azt követően, hogy a pártvezetés utasította a hadsereget: törje le a tiltakozást. A kínai külügyi szóvivő mindezt az ország belügyeibe való "durva beavatkozásnak" minősítette, amely árthat a kétoldalú kapcsolatoknak. Azt sem volt hajlandó elismerni, hogy bármiféle különleges biztonsági intézkedést vezettek volna be csütörtökön.

Megoszlanak a vélemények arról, hogy az események óta felnőtt nemzedék mennyit tud 1989-ről, vagy hogy a fogyasztói kultúra és a pártvezetés által bátorított nacionalizmus hatására mennyire vált apolitikussá. A Financial Times közben arra figyelmeztet: a nyugat félremagyarázta a Tienanmen téri mozgalmat. A tüntető diákok nagy része ugyan a túlkapások miatt, de nem a rendszer ellen tiltakozott. Ezért is lehet ma eredményes az a pártpropaganda, amely szerint Kína annak ellenére fejlődik, hogy a nyugat megpróbálja azt akadályozni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Csicsmann László az Arénában: nincs tárgyalásos megoldás, a katonai eseményeké marad a főszerep Gázában

Izrael Rafah lerohanásával átlépné a vörös vonalat Washington szemében – mondta Csicsmann László, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára. Az InfoRádió Aréna című műsorában a Közel-Kelet szakértő beszélt a béketervek esélyeiről, a környező országok álláspontjáról, az amerikai szerepvállalásról és arról is, milyen kiutat látnak a palesztinok a gázai válságból.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.15. szerda, 18:00
Prőhle Gergely
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézet programigazgatója
Heves harcok folynak Harkivnál, váratlanul Kijevbe látogatott Antony Blinken – Híreink az orosz–ukrán háborúról kedden

Heves harcok folynak Harkivnál, váratlanul Kijevbe látogatott Antony Blinken – Híreink az orosz–ukrán háborúról kedden

Továbbra is heves harcok folynak Harkiv megyében, Vovcsanszk térségében a támadó orosz erők és a védekező ukrán csapatok között. Az ukrán vezérkar elismerte, hogy területeket veszítettek, ugyanakkor hétfői beszámolójuk szerint egyelőre sikerült megállítaniuk a támadókat. Ismét ukrán rakétatámadás érte az oroszországi Belgorod városát, több lakóház megsérült. Kedd reggel előre nem bejelentett látogatásra Kijevbe érkezett Antony Blinken amerikai külügyminiszter. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök két újabb Patriot légvédelmi rendszert kért Washingtontól, hogy meg tudják védeni Harkiv megyét.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×