eur:
388.13
usd:
360.86
bux:
68904.24
2024. május 9. csütörtök Gergely

Élet és halál urai Amerikában

David Souter, az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságának egyik tagja bejelentette lemondását a közelmúltban. A hír szinte mindenhol "breaking News" értékkel bírt Amerikában, hiszen a 9 tagú szövetségi Legfelsőbb Bíróság összetétele alapjaiban határozza meg az ország belpolitikai életét. Az első értékelések szerint Obama komoly lehetőséget kapott, ráadásul nem kizárt, hogy belátható időn belül újabb két hely üresedik meg a nagy hatalmú testületben.

Hatalmas visszhangot váltott ki az Egyesült Államokban David Souter bejelentése a visszavonulásról.

Élet és halál urai

Az Amerikai Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága (United States Supreme Court) különleges szereppel bír az ország életében. A testületet alkotó 9 főbíró hatalmas befolyással bír. Az elmúlt évtizedekben a legfelsőbb bíróság döntött olyan meghatározó kérdésekben, mint például az abortusz, vagy a fegyvertartás engedélyezése.

Élet és halál urai voltaképpen - átvitt értelemben, de időnként ténylegesen is. Az utóbbi esetre volt példa egy 2005. júniusi eset, amikor a legfelsőbb szövetségi bíróság megsemmisítette egy fekete férfi halálbüntetését azzal az indoklással, hogy a texasi perben az esküdtek egy kivételével fehérek voltak, mivel a kiválasztásuk során az ügyészek körmönfont kifogásokkal elutasították a fekete esküdteket.

Emlékezetes az Exxon Mobil vállalatra kiszabott hatalmas bírság ügye is. Az Exxon Valdez tartályhajó 1989-es alaszkai katasztrófája miatt a cégnek kártérítést kellett fizetnie. A kártérítés összegét először 5 milliárd dollárban állapította meg 1994-ben egy alaszkai bíró, ezt egy szövetségi fellebbviteli bíróság később a felére csökkentette.

Az Exxon Mobil ezt is sokallotta, és végül az amerikai legfelsőbb bíróság 2,5 milliárdról félmilliárd dollárra mérsékelte a kártérítési összeget 2008-ban.

A kulcsfigura

A távozását most bejelentő David Souter bíró mindkét említett ügyben fontos szerepet játszott.

Hatalmas jelentősége volt 2000. decemberében az amerikai legfelsőbb bíróság döntésének is. A testület 5-4 arányban megszavazott ideiglenes intézkedésével leállíttatta a floridai szavazatszámlálást, amelynek döntő szerepe volt elnökválasztásban.

A bíróság elnöke akkor a 76 éves William Rehnquist volt, akit a republikánus Richard Nixon elnök 1971-ben nevezett ki a testület tagjává, majd az ugyancsak republikánus Ronald Reagan 1986-ban a bíróság elnökévé. Rehnquist számos demokrata kezdeményezésű, liberális irányultságú szociálpolitikai kezdeményezés legfelsőbb bírósági elbuktatásának volt a motorja.

Liberális szemlélet

A 2000-ben 61 esztendős David Souter ekkor is fontos szereplő volt. Soutert Bush elnök 1990-ben szemelte ki, de a bíró végül sokkal liberálisabb szemléletűnek bizonyult, mint amire bárki számított.

Az Amerikai Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága minden bizonnyal a világ legismertebb és legnagyobb tekintélyű bírósága - írja tanulmányában Zétényi András. E bíróság alkotta meg magának először az alkotmánybíráskodás jogkörét, s vált ezzel az óvilági alkotmánybíróságok fő példaképévé, prototípusává.

Az amerikai alkotmány második cikkelyének második szakasza szerint a Legfelsőbb Bíróság bíráit az elnök nevezi ki a szenátus tanácsának és hozzájárulásának kikérése után. Az alapító atyák körében a tervezett alkotmány ezen passzusa komoly vitákat indukált. Sokan a végrehajtó hatalommal szembeni - az akkori kormányzati struktúrában is tükröződő - ellenszenvük miatt a szenátus kezébe tették volna a legfelsőbb bírák kinevezésének jogát, viszont már a viták korai szakaszában megjelent az a nézet, mely egy erős elnöki pozíciót tartott szükségesnek - emlékeztet Zétényi András.

Az elnöknek abban az esetben van joga kinevezésre, ha egy bíró lemond, elhalálozik, vagy elmozdítják. A Supreme Court tagjainak sorában üresedés átlagosan majd kétévente következik be, így egy elnöknek általában kétszer adatik meg a jelölés lehetősége. Természetesen a szórás nagy: volt aki a helyek felét újíthatta meg, míg Carter elnöksége, vagy George W. Bush első ciklusa alatt nem változott meg a bíróság összetétele - olvasható az idézett tanulmányban.

A fentiek miatt van olyan nagy jelentősége Souter bíró április 30-i bejelentésének.

Központi téma

Az Egyesült Államokban a legfelsőbb bírósági bírák kinevezése központi kérdése az amerikai belpolitikának - fogalmaz Zétényi . Magyarországhoz hasonlóan a fontos társadalmi-politikai kérdések többsége előbb-utóbb a 9 fős, élethosszig tartó mandátummal bírói fórum elé kerül. Ezért érthető, hogy a különféle politikai- és érdekcsoportok számára nagyon fontos, hogy milyen a bíróság összetétele - emlékeztet írásában a szerző.

Erre csakúgy, mint az "ellenséges" bíróságra minden esély megvan, hiszen azáltal, hogy az Alkotmány szövegezői csupán egyszerű szenátusi többséget írtak elő a főbíró kinevezésekor, az elnöknek így megfelelő politikai erőviszonyok esetén nagy esélye van arra, hogy akaratát érvényesítse.

"Jól sikerült" kinevezés?

A mandátum nem határozott időre szól, így egy "jól sikerült" kinevezéssel az elnök politikai elképzelései - természetesen a jogrendszerbe becsatornázva - mandátumának lejárta után is akár évtizedekig is jelen lehetnek a politikai rendszerben, sőt egy elnök, amennyiben megbízatása alatt több hely üresedik meg, tartósan egy irányba tudja - elvben - befolyásolni az ítélkezési gyakorlatot. Ehhez persze az is szükséges, hogy a felsőházban pártja szenátorai legyenek többségben, ami, tekintettel az amerikai választási rendszer sajátosságaira, viszonylag ritkán fordul elő.

A kilenc bíróból álló testület óriási befolyással bír a belpolitika alakulására - emlékeztet írásában Zétényi András. Roosevelt idején például a bírák többsége hosszú ideig képes volt a New Deal végrehajtásának hátráltatására, hiszen a legfontosabb jogszabályokat szabadpiac-ellenességre hivatkozva alkotmányellenessé nyilvánították.

Kitüntetett politikai szerep

Tekintettel az amerikai Legfelsőbb Bíróság - elsősorban az alkotmánybíráskodás miatt -kitüntetett politikai szerepére, minden elnök olyan személyt kíván kinevezni, aki előmozdítja politikai célkitűzéseinek megvalósulását. Így megfelelő politikai klíma esetén az elnök mindig saját pártjához tartozó személyt jelöl. Olyankor, amikor a szenátusban az ellenzék alkot többséget, arra a helyzetre is sor kerülhet, hogy az elnök az ellenzéki párt soraiból jelöl valakit.

Ilyen esetben természetesen konzervatív elnök esetén egy konzervatív liberálisra, liberális elnök esetén egy liberális konzervatívra esik a választás. Ilyen kényszer azonban nincsen, és számtalanszor került már arra sor, hogy az elnök az ellenzéki szenátuson is keresztül tudta nyomni saját pártjához tartozó jelöltjét.

Címlapról ajánljuk

Hszi Csin-ping: sok sikert kívánok Magyarország soros EU-elnökségéhez

A Budai Vár Oroszlános udvarában ünnepélyes katonai ceremónia keretében Sulyok Tamás köztársasági elnök fogadta Hszi Csin-ping kínai államfőt. Az eseményen jelen volt Orbán Viktor miniszterelnök is. A Sulyok Tamás államfővel folytatott beszélgetésen a magyar köztársasági elnök elfogadta Peking meghívását.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nem várt fordulatot hozhat a május az ingatlanpiacon

Nem várt fordulatot hozhat a május az ingatlanpiacon

Évtizedes rekordok dőlnek meg a hazai ingatlanpiacon, miközben számos új trend és kihívás jelenik meg. Míg az irodapiacon folyamatosan emelkedik az üres területek aránya, addig az ingatlanbefektetési volumen évtizedes mélypontra csökkent. A lakáspiacra ugyanakkor kezd visszatérni az élet, akárcsak a szállodapiacra a turisták száma, amit a rengeteg hotelfejlesztés is bizonyít. A korábbi évek sikerágazata, az ipari-logisztikai szektor viszont szintén kezd megtorpanni, ami újabb kihívásokat tartogat a piac szereplői számára. Hogy mi ilyenkor a legjobb stratégia, arról Balatonfüreden, a május 29-30-i Portfolio Property X konferencián beszélnek majd a szakértők.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×