eur:
389.3
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Rugalmas IMF-hitelért folyamodott Lengyelország

A lengyel zloty és a forint is erősödött arra a hírre, hogy a varsói kormány rugalmas hitelt kér a Nemzetközi Valutaalaptól. A lengyel pénzügyminisztérium a 20 milliárd dolláros kerettel a gazdasági válság hatásai ellen akar fellépni és meg akarja akadályozni a valutája elleni spekulációt.

Lengyelország lesz Mexikó után a második ország, amely igénybe veszi a Nemzetközi Valutaalap új, "rugalmas hitelét", amely csak a stabil pénzügyi háttérrel rendelkező államoknak jár. Jacek Rostowski lengyel pénzügyminiszter szerint a hiteligénylés célja, hogy harmadával megnöveljék a lengyel központi bank valutatartalékait, és "garantálják a lengyel gazdaság immunitását a spekulatív támadások vírusával szemben."

Cél az is, hogy Lengyelország a stabilitás pillére legyen, és ezzel segítsen más, régiós gazdaságok megerősítésében. Ezzel Varsóban kimondatlanul is Ukrajnára, Lettországra, Magyarországra, Szerbiára és Romániára gondolnak, amelyek már hitelfelvételre kényszerültek az IMF-től. Valószínűleg további segítségre is szükségük lesz, mert az idén összesen 500 milliárd dollár külső adósság törlesztése válik esedékessé.

Tartják magukat


Bár Lengyelországban a zloty árfolyama nyár óta harmadával esett a dollárral és az euróval szemben, és öt hónapja esik az ipari termelés is, az ország ama kevés EU-tagállam egyike, ahol a válság ellenére szerény, 1 százalék körüli gazdasági növekedés várható az idén. Dominique Strauss-Kahn, az IMF vezérigazgatója méltatta Lengyelország eddigi gazdaságpolitikáját és azt mondta: gyors lépéseket tesznek a hitelkeret megnyitására.

A valutaalap olyan országok számára vezette be az idén a rugalmas hitelkeretet, amelyeknek stabil a pénzügyi múltjuk. A rugalmasság itt azt jelenti, hogy a pénzt mindenféle politikai előfeltétel nélkül hozzáférhetővé teszik - szemben az olyan segélyekkel, ahol megszorításokkal járó reformokat írnak elő.

Az IMF jelezte: az olyan országok esetében, ahol azt a gazdasági talpraállás feltételének tartja, továbbra is meg fogja követelni a reformokat. A szervezet új hitelpolitikája nyomán azonban májustól már nem követeli meg az úgynevezett strukturális reformokat, például a banki ellenőrzés fokozását, az adó- vagy a jóléti rendszer átalakítását.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×