eur:
389.37
usd:
363.68
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Fejvadászokkal a kalózok ellen?

A növekvő külföldi fegyveres jelenlét ellenére nem veszítették el bátorságukat a szomáliai kalózok. Szerdán újabb amerikai teherhajót támadtak meg, igaz sikertelenül. Közben egy amerikai szenátor szerint magáncégek kezébe kellene adni a hajózási biztonság szavatolását.

Gránátvetőkkel és géppisztolyokkal támadtak szerdán a szomáliai kalózok egy újabb amerikai teherhajóra, annak ellenére, hogy pár napja amerikai és francia kommandósok is megölték több társukat. A Kenya felé tartó és élelmiszer segélyt szállító járműnek azonban sikerült megakadályoznia, hogy elfoglalják, és most az amerikai hadiflotta védelme alatt hajózik tovább.

Azt követően, hogy vasárnap amerikai kommandósok kiszabadítottak egy túszként fogva tartott kapitányt, a banditák 4 hajót zsákmányoltak és 75 embert ejtettek túszul. Így összesen 16 tengeri járművet és 300 tengerészt tartanak fogva.

A szerdai támadásban megrongálták a Liberty Sun nevű hajót, a vasárnap kimentett Phillips kapitány pedig nem tudott hazatérni, mert az átmeneti otthonául szolgáló Bainbridge rombolót ismét a válságövezetbe küldték.

A megtámadott hajó különböző elterelő manőverekkel akadályozta meg, hogy fedélzetére léphessenek a kalózok, a legénység nagy része pedig az újabb gyakorlat szerint elbarikádozta magát az egyik helyiségben. Ironikus módon a hajók nagy része éppen a klánok által felszabdalt Szomáliába szállít élelmiszersegélyt, ahonnan a kalózok támadásaikat indítják.

A tengeri banditizmust annak ellenére nem tudták megfékezni, hogy tucatnyi ország hadihajói járőröznek az Ádeni-öböl és az Indiai-óceán Szomáliához közeli vizein.

Bátrabban használnának fegyvert

Közben Ron Paul korábbi amerikai elnökjelölt, most kongresszusi képviselő azt javasolja, hogy az amerikai alkotmány alapján, magáncégek kezébe adják a tengeri útvonalak biztosítását. Az amerikai függetlenségi háború idején a rendelkezés értelmében polgárok csoportjai feltartóztathatták és kifoszthatták az ellenséges hajókat.

Paul szerint a megoldás olcsóbb lenne, és a magáncégek bátrabban használnák fegyverüket, mint a haditengerészet. A vállalkozók valóságos fejvadászokként pásztáznák a horizontot, és csak akkor fizetnének nekik, ha ellenséget találnak és azt ártalmatlanítják. Így jobban ösztönöznék őket, mint a más flottákkal való harcra kiképzett haditengerészetet.

Jogi szakértők szerint a kalózellenes fejvadászok alkalmazása egy sor olyan jogi problémát vetne fel, amelyet az amerikai állam alapító atyjai nem láttak előre. Emellett árnyékot vet a magán biztonsági cégekre az amerikai Blackwater iraki ténykedése. A 24 című népszerű sorozat legújabb évadja pedig épp egy olyan forgatókönyvet boncolgat, amikor egy megizmosodott magán biztonsági cég szembefordul az amerikai állammal.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Rángatják a tőzsdéket

Rángatják a tőzsdéket

Vegyes mozgásokat látunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×