eur:
389.44
usd:
361.74
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Szigorú feltételek mellett kapott húszmilliárd eurós IMF-hitelt Románia

Magyarország és Lettország után Románia az Európai Unió harmadik tagállama, amely hitel-megállapodást köt a Nemzetközi Valutaalappal. Az ország két év alatt húszmilliárd eurót kap, viszont többek közt tartania kell az inflációs célt és meg kell reformálnia a nyugdíjrendszert.

Magyarország és Lettország után Románia az Európai Unió harmadik országa, mely hitelmegállapodást köt a Nemzetközi Valutaalappal. Két év leforgása alatt húszmilliárd eurós hitelhez juthat Románia annak a bukaresti megállapodásnak a nyomán, amelyet a Nemzetközi Valutaalappal kötöttek. A hitelkeretből mintegy 12,95 milliárd eurót a valutaalap, ötmilliárdot az Európai Unió, másfélmilliárd eurót a Világbank, a többit pedig más pénzintézetek bocsátják rendelkezésre.

Az IMF igazgatótanácsa várhatóan május negyedikén hagyja jóvá a hitelmegállapodást, ezt követően Románia azonnal lehívhat ötmilliárd eurót. Jeffrey Franks, az IMF romániai képviselője bukaresti sajtótájékoztatóján elmondta, a hitel feltételeiről csak azután tesznek közzé részleteket, hogy a pénzintézet igazgatótanácsa is elfogadta azokat.

Franks azonban szóvá tette, hogy az állami nyugdíjrendszer megreformálása elkerülhetetlen. A tétlenség ezen a területen a rendszer összeomlásához vezet. Szükségesnek tartotta a közszféra bérezésének átgondolását, átláthatóvá tételét is. A közszféra egységes bértáblájának a kialakítását a román államfő és a szakszervezetek is sürgették az elmúlt időszakban. Jelenleg ugyanis más-más törvények szabályozzák a tanárok, az egészségügyi dolgozók, a közhivatalnokok és a rendvédelmiek béreit, a kormány pedig mindig a hangosabbak, a befolyásosabbak nyomásának enged.

A valutaalap azt is elvárja Romániától, hogy betartsa a 3,5 százalékos inflációs célt. A román gazdaság egyébként 2008-ban 7,1 százalékkal növekedett, de már az intő jel volt a gazdasági elemzőknek, hogy az utolsó negyedév növekedése csupán 2,9 százalékos volt. Noha a parlament csak február végén fogadta el az ezévi költségvetést, ebben még 2,5 százalékos növekedés szerepel. Gheorghe Pogea pénzügyminiszter azonban a napokban már azt sem tartotta elképzelhetetlennek, hogy a román gazdaság is zsugorodni kezd.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×