eur:
404.67
usd:
374.17
bux:
74122.77
2024. október 28. hétfő Simon, Szimonetta

Mi lett volna, ha...? Akikről soha nem tudjuk meg, milyen elnökök lettek volna

Minden egyes amerikai politikusra, aki végül beköltözhetett a Fehér Házba, jut egy tucat olyan, aki menet közben elbukott. Mi lett volna, ha nem ölik meg Robert Kennedyt - vagy ha sikerül a merénylet Ronald Reagan ellen? És milyen elnök lett volna Hillary Clinton?

Mi lett volna, ha...? - a történészhallgatók valószínűleg ezt a kérdést utálják a legjobban. Mi lett volna, ha Hitlernek sikerül elfoglalni Oroszországot? Vagy ha a vihar nem szórja szét a spanyolok nagy armadáját 1588-ban?

S ha már az amerikai elnökválasztás a téma: mi lett volna, ha 1968-ban, a biztos győzelem küszöbén nem gyilkolja meg Sirhan Sirhan Robert Kennedyt - vagy éppen ellenkezőleg: ha sikeres lett volna a merénylet Ronald Reagan ellen 1981-ben, alig két hónappal az után, hogy hivatalba lépett?

S vajon mennyivel lenne másabb a világ ma, ha a floridai Palm Beach megye pár tucat lakója a rosszul megtervezett szavazólap miatt megkeveredve 2000-ben nem Pat Buchananra szavaz véletlenül, hanem Al Gore-ra?

Az idei választás nagy kérdése: mi lett volna, ha Hillary Clinton szerzi meg a demokrata elnökjelöltséget? Lenne akkora támogatottsága, mingt most Barack Obamának?

Kennedyk és Bush-ok

És milyen elnök vált volna belőle? Nyilván sokkal kompetensebb, mint a férje volt, ám nála sokkal kevésbé ihletett és jártas a politikai kulisszaharcokban. Ezt valószínűleg soha nem tudjuk meg - hacsak Obama el nem veszíti a keddi választást, akkor ugyanis Hillary Clinton lesz az első, aki bejelentkezik 2012-re.

Kérdés az is, mikor száll be a versenybe az amerikai "arisztokrácia" másik dinasztiája - a Kennedyek mellett - új képviselője, Jeb Bush. Hiszen ha 1994-ben - amikor bátyja megnyerte a texasi kormányzóválasztást - Jeb nem bukja el Floridát, akkor valószínűleg ő lett volna a családból az, aki az apjuk nyomdokaiba lép. Mindig őt tartották ugyanis az "igazi Bush-nak".

Ha pedig 2000-ben Jeb Bush lett volna az amerikai elnök, akkor a világ talán megússza az iraki háborút, Dick Cheney-t és Donald Rumsfeldet, az Egyesült Államok pedig az Amerika-ellenesség globális felerősödését.Ha viszont Al Gore nyer nyolc éve, a szeptember 11-i terrortámadás után ő is valószínűleg megindítja a háborút a tálibok ellen - viszont aligha rendeli meg az Irak elleni invázió terveit már akkor, amikor még füstölögtek a Világkereskedelmi Központ romjai. Õ komolyan vette volna a globális felmelegedés problémáját, és nem dobja szemétbe a kiotói egyezményt.

De menjünk vissza a múltba! Ha John Fiztgerald Kennedyt nem ölik meg, szinte biztosan újraválasztották volna 1964-ben - akkor pedig nincs kizárva, hogy az Egyesült Államok elkerülte volna a vietnami háborút. Ha az öccsét nem lövi agyon Sirhan Sirhan négy évvel később, Bobby biztosan megszerezte volna a Demokrata Párt elnökjelöltségét - és igen nagy valószínűséggel megnyerte volna a választást is azzal az egyértelmű ígérettel, hogy befejezi a vietnami háborút.

És még ott volt a legkisebb Kennedy-fiú, Teddy. Ha nincs a chappaquiddicki baleset - amikor 1969-ben, egy átmulatott éjszaka után az autójával a folyóba zuhant, a barátnője életét vesztette, ő viszont elmenekült a helyszínről, ezért cserbenhagyás címén kéthavi felfüggesztett börtönre ítélték - a Teddy szinte biztosan elnökjelölt lett volna 1972-ben, 1976-ban, 1980-ban vagy esetleg még később.

Ha pedig indul, valószínűleg meg is nyerte volna a választást. Õ vajon milyen elnök lett volna? Az biztos, hogy liberális, de talán kevésbé hatékony munkát végzett volna, mint "örökös" szenátorként.

Üzletemberek és tábornokok

Üzletember eddig még soha nem költözhetett a Fehér Házba - a legközelebb ehhez Ross Perot jutott 1992-ben, amikor egy rövid ideig idősebb Busht-t és Bill Clintont is megelőzte a népszerűségi listán.

Tábornokok viszont gyakrabban vállalkoznak a versenyre. Dwight Eisenhowert például soha semmilyen posztra nem választották meg, mielőtt elnök lett volna, gyakorlatilag közfelkiáltással, 1952-ben. Bár republikánus volt, demokrata jelöltként is indulhatott volna - és az eredmény nem lett volna más.

Ugyanez a helyzet Colin Powellel - azzal a különbséggel, hogy neki soha nem voltak elnöki ambíciói. Az 1990-es évek középén sokan fogadni mertek volna arra, hogy a vezérkari főnökök egyesített bizottságának egykori elnöke, volt nemzetbiztonsági tanácsadó lesz az Egyesült Államok első afroamerikai elnöke, de egy évvel az 1996-os választás előtt Powell kiszállt a buliból - nagyrészt azért, mert a felesége rettegett, hogy a férjét megpróbálják majd megölni, ha indul az elnökválasztáson.

Pedig az is a közelmúlt amerikai történetének érdekes kérdése, mi lett volna, ha meggondolja magát?

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Robban a Trump-féle mémrészvény, szakad az olajár

Robban a Trump-féle mémrészvény, szakad az olajár

Izgalmas napunk van ma a tőzsdéken: Európában alulteljesítenek az autógyártók, miután a Volkswagen konszern szakszervezeti vezetője arról beszélt, hogy akár három német gyárat is bezárhat a vállalat, és több tízezer munkahelyet is megszüntethetnek. Eközben a tengerentúlon nagyot ralizik a Donald Trump győzelmi esélyeivel együtt mozgó részvény, a DJT. Ázsiában jó hangulatban zajlott a kereskedés, Európában és a tengerentúlon pedig határozott emelkedést láthatunk, miközben jelentősen beesett az olaj ára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×