eur:
404.67
usd:
374.17
bux:
74122.77
2024. október 28. hétfő Simon, Szimonetta

"Hazugságból igazság": miért szavaznak Obamára az afroamerikaiak?

Vajon miért szavaznak Barack Obamára az afroamerikai hírességek? Samuel L. Jackson szerint a demokrata jelölttel véget vethetnének az Egyesült Államok "katonai kultúrájának". Több színes bőrű író és polgárjogi harcos pedig fantasztikusnak tartja, hogy míg pár évtizede még szavazati joguk sem volt, most már fekete elnökre voksolhatnak.

Obamára szavazó színes bőrű hírességek mondták el a The Independent című angol napilapnak, mit jelent nekik az, hogy a demokrata elnökjelölt afroamerikai.

Rengeteg áldást kap Barack Obama Chicago egyik külvárosi gyülekezetének tagjaitól. Amerikában tilos a szószékről kampányolni, de itt nem is szükséges. A templom egyik önkéntese szerint errefelé nem nagyon akad McCain-szavazó.

Többen is elmondták, hogy imádkoznak Obamáért. Isten majd eldönti, ki jobb Amerika elnökének - mondta egyikük, ő azonban már sejteni véli a választ: "Obama nyer, nagyon remélem".

Darnell Wilson, a gyülekezet egyik tagja megjegyezte: "jó lenne, ha színes bőrű lenne az Egyesült Államok következő elnöke, de szerintem Isten elsősorban azt nézi, ki alkalmasabb a feladatra. Hiszem, hogy Obama megfelel a követelményeknek."

"Álmodni sem mertem"

Maya Angelou író, a polgárjogi mozgalom egyik harcosa, harminc díj kitüntetettje szerint ha Obama nyer, az azt jelenti, hogy Amerika végre felnőtt. "Sosem mertem fekete elnökről álmodni. Úgy érzem magam, mint a kisgyerek karácsony előtt. Alig hiszem el, hogy eljött a választások napja."

Ha Obama nyer, akkor Amerika végre "elfelejti azt a gyerekes elképzelést, hogy az emberek különbözőek", tette hozzá. Angelou eleinte Hillary Clintonnak kampányolt, miután azonban Bill Clinton egykori demokrata elnök felesége kiesett a versenyből, Obamáért folytatta a harcot.

Szerinte Obama intelligens, látszik, hogy a beszédei előtt gondolkodik, ami sajnos nem az elnökök erénye mostanában - tette hozzá a fekete író, aki bevallása szerint térde borulva tölti majd a választások éjszakáját.

"Szisztematikusan elcsalják a választásokat"

Toni Morrison, Angelou kollégája, azaz ugyancsak fekete írónő, a baloldali The Nation magazin szerkesztőbizottságának tagja is Obamának drukkol. Azonban van mitől tartani, mivel, mint mondta, "eleget éltem ahhoz, hogy tudjam, a választásokat szisztematikusan elcsalják".

Õ azért is kedveli Obamát, mert "okos emberekkel veszi magát körül, akik nem csak azt mondják neki, amit hallani akar. Szereti a vitát, a kérdéseket."

Hogy hol tölti a választásokat? Mint mondja, át tudna menni a barátaihoz, meghívták egy tévéstúdióba is, de a legbiztonságosabb az, ha bebújik az ágy alá.Samuel L. Jackson, az ismert színész szerint "most véget érhet a katonai kultúra, ami itt eddig volt". Szerinte "nyolc évnyi elmebajon és őrültségen" van túl Amerika. "Eddig úgy gondoltuk, hogy mi vagyunk a legnagyszerűbb élő teremtmények a Földön". Obama az, aki a színész szerint ezen át tudja segíteni az amerikaiakat. Õ ugyanis nem tagja a washingtoni köröknek, és empátiával tekint a társadalom alsóbb rétegeire.

Mint Samuel L. Jackson mondta, a választás nem csak a színes bőrűekről szól, hanem az egész nemzetről. Mindenkinek jelent ez valamit, aki nem tősgyökeres angol-amerikai, nem "WASP", azaz fehér, protestáns és angolszász. Obama megdobbanthatja az ázsiai és a spanyolajkú gyerek szívét is.

Igazzá válhat a hazugság

Ha Obama nyer, az Samuel L. Jackson szerint azt is jelenti, hogy igazzá válhat az a hazugság, hogy Amerikában bármi válhat belőled, amit csak akarsz, akár még elnök is.

Õ délen nőtt fel, a "Csak fehéreknek" feliratok szomszédságában, másodosztályú állampolgárként. Ezért aztán nem is várta, hogy még életében fekete elnöke lehet az Egyesült Államoknak. "Obama győzelme azt mutatná, milyen lehetne Amerika".

Azt mondta, nem fog megnyugodni addig, amíg januárban be nem iktatják Obamát, mivel 2000-ben Angliában úgy feküdt le a választásokon, hogy Bush vesztésre állt, de reggelre már nyert.

"Bárcsak itt lehetne Martin Luther King"

Jesse Jackson polgárjogi mozgalmi vezető azt szeretné, ha Martin Luther King is itt volna, hogy osztozzon örömükben. Õ már hatodszorra szavaz Obamára, mert már az állami és a szövetségi szenátusi választásokon is rá voksolt. "Amikor a harcot kezdtük, még szavazni sem volt jogunk. Most pedig Obamára szavazhatunk" - lelkendezett. "Amerika fölnőtt, megérett."

Jay-Z, a népszerű rapper kijelentette, nem tud várni november ötödikéig, és már most azt kiabálná Obamának, hogy "Szevasz, elnök testvér!" Korábban a zenész annyit mondott, nem tudja, kire kell szavazni, de arra biztat mindenkit, hogy szavazzon, ő különben sem indul az elnökségért.

Stevie Wonder zenész szerint Obama Kennedy és Martin Luther King ötvözete. Ezért aztán nem is veszíthet. "Lesznek idők, amikor az Egyesült Államoknak egyesült polgárai lesznek, és ezért támogatom Barack Obamát."

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Robban a Trump-féle mémrészvény, szakad az olajár

Robban a Trump-féle mémrészvény, szakad az olajár

Izgalmas napunk van ma a tőzsdéken: Európában alulteljesítenek az autógyártók, miután a Volkswagen konszern szakszervezeti vezetője arról beszélt, hogy akár három német gyárat is bezárhat a vállalat, és több tízezer munkahelyet is megszüntethetnek. Eközben a tengerentúlon nagyot ralizik a Donald Trump győzelmi esélyeivel együtt mozgó részvény, a DJT. Ázsiában jó hangulatban zajlott a kereskedés, Európában és a tengerentúlon pedig határozott emelkedést láthatunk, miközben jelentősen beesett az olaj ára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×