eur:
404.67
usd:
374.17
bux:
74122.77
2024. október 28. hétfő Simon, Szimonetta

Haláleset, befuccsolt stratégia - fordulatos volt a kampány

Befuccsolt stratégiák, rosszul időzített kampányok, halálesetek, véletlenek és a pénz - mint minden amerikai elnökválasztásnál, így az ideinél is ezek a tényezők befolyásolták leginkább a történéseket, az azonban egyedülálló 2008-ban, hogy a végső jelöltek az elején kevésbé esélyesnek, vagy teljesen esélytelennek tűntek. A közel egyéves kampány fordulatairól készített összeállítást az InfoRádió.

Nők, afroamerikaiak, mormonok, baptisták, idősek és milliárdosok. Az idei amerikai elnökválasztási kampányból csak olyan esélyes jelölt hiányzott, aki megtestesíti az átlagos amerikait, azaz a középkorú, fehér férfi. Aki ilyen volt, az hamar kihullott a versenyből. Egy éve szinte minden közvélemény-kutatás azt mutatta, hogy az Egyesült Államok 44. elnöke a demokrata Hillary Clinton vagy a republikánus Rudy Giuliani lesz. Utóbbi, New York egykori polgármestere okozta a legnagyobb meglepetést: a rizikós kampánystratégia, mely szerint csak a nagyobb államokra koncentrál, nem jött be, így néhány hónap után vissza is lépett a küzdelemtől.

A republikánusoknál így csak később lett nyílt a harc. A milliárdos mormon Mitt Romney, a baptista Mike Huckabee és a vietnámi veterán, John McCain is esélyes volt a győzelemre. Először Mitt Romney lépett vissza. Az ő példája cáfolta meg azt a közkeletű vélekedést, hogy az elnökválasztási kampányban az sikeres, akinek a legtöbb pénze van. Romney azért lépett vissza, mert nem akarta a McCain elleni kampányával hozzásegíteni a győzelemhez a demokratákat.

Mike Huckabee sokáig kitartott, de márciusban ő is kiszállt a küzdelemből, mivel már csak matematikai esélye maradt a jelöltségre. John McCain így nyugodtan szemlélhette, ahogy a két demokrata jelölt, Hillary Clinton New York-i és Barack Obama illinois-i szenátor a legvégsőkig kampányol egymás ellen, de mivel így minden kiderült a demokrata aspiránsokról, a republikánus John McCainnek nem is maradt igazi ütőkártyája a végső jelölt, Barack Obama ellen.

Bár hónapokig az iraki szerepvállalás volt a kampány elsőszámú témája, fordulatot hozott a versengésben a globálissá alakult pénzügyi válság is, ami Barack Obama malmára hajtotta a vizet, McCain ugyanis deklaráltan nem ért sokat a pénzügyekhez. A közvélemény-kutatások alapján a két jelölt fej-fej mellett haladt sokáig, az utolsó hetekre azonban a demokrata Obama meggyőző előnybe került, igaz, van, aki McCain minimális győzelmére számít.

Elemzők ugyanakkor felhívják a figyelmet az úgynevezett Bradley-effektusra, amely szerint sok szavazó állítja előre, félve a rasszizmus vádjától, hogy az afroamerikai jelöltre szavaz, a végén azonban mégis a riválist támogatja. A szavazás előtti nap pedig Barack Obama nagymamájának haláláról jött hírt, egyelőre kérdéses, hogy ez jelenthet-e plusz szavazatot a demokrata szenátornak. Hajnalra minden kiderül, abban azonban mindenki egyetért, hogy ez volt minden idők legizgalmasabb és legfordulatosabb kampánya.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Robban a Trump-féle mémrészvény, szakad az olajár

Robban a Trump-féle mémrészvény, szakad az olajár

Izgalmas napunk van ma a tőzsdéken: Európában alulteljesítenek az autógyártók, miután a Volkswagen konszern szakszervezeti vezetője arról beszélt, hogy akár három német gyárat is bezárhat a vállalat, és több tízezer munkahelyet is megszüntethetnek. Eközben a tengerentúlon nagyot ralizik a Donald Trump győzelmi esélyeivel együtt mozgó részvény, a DJT. Ázsiában jó hangulatban zajlott a kereskedés, Európában és a tengerentúlon pedig határozott emelkedést láthatunk, miközben jelentősen beesett az olaj ára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×