eur:
389.8
usd:
363.76
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Negyvenezret érhet az egymilliós bankjegy

Árverésre bocsátják azt a rendkívül ritka egymillió fontos bankjegyet, amelyet a második világháború után bocsátottak ki Nagy-Britanniában.

A több mint 20 centiméter széles, zöld színű bankjegyet 1948. augusztus 30-án adta ki a brit kincstár. Az egymillió fontos fizetőeszközre október 1-jén lehet licitálni, és a várakozások szerint 40 ezer fontért, vagyis 12 millió forintért kel majd el.

A különleges bankjegyből ma már csak két darab van Nagy-Britanniában. Bill Parkinson magángyűjtő, aki eddig birtokolta a különlegességek egyikét, elmondta: a bankjegyet, amelyből összesen kilenc készült, a második világháború utáni Marshall-terv miatt bocsátották ki.

A terv, amelyet az akkori amerikai külügyminiszterről, George Marshallról neveztek el, egy átfogó segélyprogramot takart. Az Egyesült Államok 1948 és 1951 között rendszeres pénzsegéllyel támogatta a nyugat-európai országok talpraállását.

Az ekkor Angliában kibocsátott kilenc egymillió fontos bankjegyeket belső használat céljából adták ki, és a pénz útját akarták velük nyomon követni. Mindössze hat hétig voltak forgalomban a "soknullás" fizetőeszközök.

Hetet később megsemmisítettek, kettőt pedig magánygyűjtőknek adtak. A másik fennmaradt egymillió fontost 1977-ben árverezték el 8 ezer fontért - ez mai árfolyamon közel 2,5 millió forintot jelent.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×