eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Ismerje meg a világ tíz legfiatalabb vezetőjét

Ha Barack Obama megnyeri novemberben az amerikai elnökválasztást, akkor 47 évesen az egyik legfiatalabb lakója lesz a Fehér Háznak. De még így is jóval öregebb lesz, mint az a tíz politikus, aki fiatal kora ellenére emelkedett a legmagasabb vezetői tisztségbe.

A világ tíz legfiatalabb politikai vezetőjét gyűjtötte össze az amerikai folyóirat. Íme, a lista:

Jigme Khesar Namgyel Wangchuck

Bután király
Születési ideje: 1980. február 21.
Hatalomra kerülésének ideje: 2006. december 14.
Hatalomra kerülésének módja: édesapja lemondott, és átadta neki a trónt.

A Svájc méretű himalájai királyságnak 600 ezer lakosa van. A monarchiából a demokráciába való átmenet elősegítésére a korábbi király 2006 decemberében lemondott, és átadta a trónt Jigme hercegnek, akinek minden előképzettsége megvan az ország irányítására: politikatudományi diplomát szerzett az Oxfordi Egyetemen. A "Mennydörgő Sárkány Földje" a világ legfiatalabb demokráciája lett márciusban, amikor a butániak az ország története során először járulhattak az urnákhoz, hogy megválasszák a 47 fős nemzetgyűlést. A jóképű Jigme marad azonban az ország első számú vezetője, akinek a célja azonban az ország demokratizálódásának irányítása.

Roosevelt Skerrit
Dominikai kormányfő
Születési ideje: 1972. június 8.
Hatalomra kerülésének ideje: 2004. január 8.
Hatalomra kerülésének módja: A megfelelő ember a megfelelő időben halt meg.

Miután megszerezte angol nyelvből, illetve pszichológiából a diplomáját a Mississippi, illetve az Új-mexikói Állami Egyetemen, Skerrit oktatóként helyezkedett el egy dominikai középiskolában. 2000-ben választották meg parlamenti képviselőnek, majd a szegény karibi állam oktatási minisztere lett. Amikor Pierre Charles kormányfő váratlanul elhunyt szívrohamban, Skerritet választotta meg a helyére a Dominikai Munkapárt. Egyik első lépése volt, hogy megszakította a diplomáciai kapcsolatot Tajvannal, és kialakította Kínával - cserébe Peking 122 millió dolláros segélyt ad az országnak - fejenként 1700 dollárt.

Joseph Kabila
A Kongói Demokratikus Köztársaság elnöke
Születési ideje: 1971. június 4.
Hatalomra kerülésének ideje: 2001. január 26.
Hatalomra kerülésének módja: Meggyilkolták az apját.

Az elnök édesapját, Laurent Kabila egykori elnököt a saját testőrei gyilkolták meg 2001-ben, utódja pedig a csöndes beszédűnek és visszafogottnak tartott Joseph lett. Az egykori gerilla harcos, akit Kínában képeztek ki, és egy évtizeden keresztül harcolt Mobutu Sese Seko diktatúrájának megdöntéséért (ez 1997-ben sikerült), történelmet írt 2006-ban, amikor megnyerte hazájában az elnökválasztást, és az ország első demokratikusan megválasztott államfője lett. A választások viszonylagos stabilitást hoztak a több évtizedes polgárháború után, újabban már a külföldi befektetők is megjelentek a bányászatban.

Nikola Gruevski
Macedónia kormányfő
Születési ideje: 1970. augusztus 31.
Hatalomra kerülésének ideje: 2006. augusztus 27.
Hatalomra kerülésének módja: Pártja megnyerte a parlamenti választást.

Az egykori amatőr bokszoló közgazdasági szakot végzett. Bár a diplomáját csak 2006-ban szerezte meg, 1998-ban már alapítója és elnöke volt a macedón brókerek szövetségének, majd előbb a kereskedelmi (1998-1999), majd a pénzügyi tárcát irányította (1999-2002.) 2002-ben választották meg parlamenti képviselőnek, egy évvel később pedig a jobbközép VMRO-DPMNE párt vezetőjének. Miután 2006-ban a pártja megnyerte a parlamenti választást, Gruevskit bízták meg a kormányalakítással.

Marcus Stephen
Nauru elnöke
Születési ideje: 1969. október 1.
Hatalomra kerülésének ideje: 2007. december 19.
Hatalomra kerülésének módja: Elődjét bizalmatlansági indítvánnyal eltávolították.

Stephen igen erős ember - szó szerint: 1992-ben, 1996-ban és 2000-ben is indult súlyemelésben az olimpián, a Nemzetközösségi Játékokon pedig 12 érmet nyert 1990 és 2002 között. Legjobb eredménye 172,5 kilogramm volt, ezt 0 62 kilósok súlycsoportjában érte el az 1999-es világbajnokságon. Az 14 ezer lakosú csendes-óceáni szigeten a mindössze 160 centiméter magas Stephen valóságos nemzeti hős. 2003-ban választották meg parlamenti képviselőnek, majd amikor a 18 tagú testület bizalmatlansági indítványt szavazott meg Ludwig Scotty akkori elnökkel szemben, Stephen felesküdött elnöknek.III. Mswati
Szváziföld királya
Születési ideje: 1968. április 19.
Hatalomra kerülésének ideje: 1986. április 25.
Hatalomra kerülésének módja: Édesapja, az előző király elhunyt

Mswatit pontosan hat nappal a 18. születésnapja után koronázták meg, de az ország állapotán azóta is keveset tudott javítani. A 15 és 49 év közötti lakosoknak becslések szerint a 26 százaléka HIV-pozitív - ez az egyik legmagasabb arány a világon. Mswati briliáns megoldása a problémára: a szex betiltása - ezt 2001-ben vezette be, amikor öt évre megtiltotta a szexet a 18 éven aluli lányoknak. A döntés igen népszerűtlennek bizonyult, különösen az után lett nagy a felháborodás, hogy Mswati - akinek akkor mág legalább 13 felesége és 23 gyermeke volt - elvett egy 17 éves lányt. A tilalmat az idei év elején oldották fel.

Mihail Szaakasvili
Grúzia elnöke
Születési ideje: 1967. december 21.
Hatalomra kerülésének ideje: 2004. január 25.
Hatalomra kerülésének módja: Õ vezette a rózsás forradalmat.

Szaakasvili a Columbia Egyetemen és a George Washington Egyetemen hallgatott jogot ösztöndíjjal. 1995-ben választották meg parlamenti képviselőnek, 2000-ben lett igazságügyi miniszter, aki a legfőbb feladatának a korrupció elleni harcot tekintette - ez rontotta meg a kapcsolatát az akkori elnökkel, Eduard Sevardnadzéval. 2003 novemberében több tízezer grúz tüntetett az elcsalt választások miatt. Néhány napos tiltakozás után Szaakasvili és hívei megostromolták a parlament épületét, Sevardnadze lemondott, Szaakasvilit pedig a következő év januárjában elnökké választották. Ezt a pozíciót ismét elnyerte a januári választásokon.

Faure Gnassingbe
Togói elnök
Születési ideje: 1966. június 6.
Hatalomra kerülésének ideje: 2005. február 5.
Hatalomra kerülésének módja: Édesapja jelölte ki erre a posztra.

Gnassingbe apja, Eyadema vaskézzel irányította Togót az 1967-es puccs után. Arra készítette fel a fiát - aki üzleti menedzsmentet tanult a George Washington Egyetemen -, hogy az utódja legyen. Eyadema 2005 februárjában hunyt el, s bár az alkotmány szerint a poszton a parlament elnökének kellett volna követnie, a hadsereg gondoskodott az előkészített utódlásról. Nemzetközi nyomásra azonban Gnassingbe húsz nappal később lemondott, de a vitatott 2005. áprilisi választást megnyerte.

Szergej Sztanisev
Bulgária kormányfője
Születési ideje: 1966. május 5.
Hatalomra kerülésének ideje: 2005. augusztus 17.
Hatalomra kerülésének módja: Kibulizta magának a párt vezetését.

A történelemtudományok kandidátusa, aki külpolitikai újságíróként dolgozott. 1995-ben lett a szocialista párt külpolitikai tanácsadója, 2001-ben pedig képviselőnek is megválasztották. Még ugyanabban az évben a párt elnöke lett, s miután a szocialisták lettek a legnagyobb parlamenti erő, két hónapos huzavona után őt választották meg kormányfőnek. Fiatal emberként megmutatta a vad oldalát is; élettársára, Jelena Joncsevára utalva egy olyan pólóban érkezett egy motoros eseményre, amelyre ez volt írva: "Ha ezt el tudja olvasni, az azt jelenti, hogy Jelenát útközben elvesztettem!"

Dmitrij Medvegyev
Oroszország elnöke
Születési ideje: 1965. szeptember 14.
Hatalomra kerülésének ideje: 2008. május 7.
Hatalomra kerülésének módja: Vlagyimir Putyin hű embere volt.

A jogász végzettségű Medvegyev már az 1990-es években együtt dolgozott Putyinnal Szentpéterváron, 2000-ben pedig ő vezette az elnökválasztási kampányát. Ugyanabban az évben ő lett a Gazprom elnöke, 2005-ben pedig miniszterelnök-helyettes. Mivel Putyin maga választotta ki utódjául, könnyedén megnyerte a márciusi választást - elődjéből pedig kormányfő lett, így sokan nem is tudják, ki az igazi úr Oroszországban. Fiatal kora óta imádja a Deep Purple-t, már 13 évesen hallgatta akkor betiltott dalaikat, amikor pedig az együttes februárban, a Kremlben lépett fel, boldogan csápolta végig a koncertet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×