eur:
387.48
usd:
359.26
bux:
69178.01
2024. május 10. péntek Ármin, Pálma

A II. világháború egyik elfelejtett fejezete

Fél évszázadnál többet kellett várni egy francia falunak arra, hogy kivizsgálják, mi történt, amikor a nácik megölték a lakosok közel egyharmadát Párizs felszabadításának napján. Most érkezett ugyanis egy német állami vizsgálóbizottság a településre.

Miközben 1944. augusztus 25-én a franciák többsége Párizs felszabadítását ünnepelte, a visszavonuló náci erők vérfürdőt rendeztek a Loire-völgyi Maille faluba. Az ötszáz lakosból 124-et, köztük több mint negyven gyereket megöltek. A romjaiból újjáépített településen valószínűleg feltépi a sebeket, hogy 63 évvel a háború vége után német állami vizsgálóbizottság érkezett a városba.

Maille a II. világháború egyik elfelejtett fejezete. A francia iskolákban a tananyag része az Oradour-sur-Glane-ban elkövetett mészárlás, amelyet a német megszállók a normandiai partraszállás napján követtek el. A 642 lakos emlékére - és háborús mementóként - a falut soha nem építették újjá. Ma is romos és üres házak és kiégett autók emlékeztetnek a borzalmakra. Maille-t viszont újjáépítették - és megfeledkeztek róla.

Ulrich Maass, a faluba érkezett dortmundi ügyész azt mondta a helyi lakosok előtt: szégyent érez a németek tettei miatt, és bocsánatot kér. Az egyik túlélő, aki akkor 9 éves kislány volt, elmondta: édesanyja és két testvére is az áldozatok között volt, és látta, hogyan vágják el öccse torkát. "Soha nem fogok megbocsátani. Ez a vizsgálat túl későn jön" - mondta.

Bosszú egy SS-tisztért

A francia hatóságok által segített ügyész viszont meg akarja állapítani, pontosan milyen egységek és mely tisztek felelősek az atrocitásért.

Egy francia bíróság még az ötvenes években távollétében bűnösnek találta Gustav Schlüter német tisztet, de ő a hatvanas években, Németországban meghalt. Más katonák szerepe azonban máig is tisztázatlan. A német törvények értelmében gyilkosságért továbbra is vádat lehet emelni a háború idején elkövetett atrocitások ügyében.

A helyiek közben azt mondják, számukra mindig is világos volt, hogy a mészárlás bosszú volt, amiért az ellenállók megöltek egy SS-tisztet.

Maille múzeumának vezetője szerint a vizsgálatnak legalább annyi haszna lesz, hogy a francia történetírás is elismeri a falu szenvedéseit.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.10. péntek, 18:00
Such György a Magyar Jégkorong Szövetség elnöke
Erdély Csanád a magyar jégkorong-válogatott csapatkapitánya
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×