eur:
386.64
usd:
358.2
bux:
68917.55
2024. május 13. hétfő Imola, Szervác

Gigantikus adatbázis őrizné az összes telefonhívást és emailt

A kritikusok szerint a személyes adatok szabadságát sértő törvényt fogadhat el a brit parlament. A szigetország belügyminisztériuma ugyanis olyan tervet dolgozott ki, hogy egy hatalmas adatbázisban tárolnák az összes telefonhívást és email-üzenetet. Belügyi szakértők ezt a nemzetbiztonság védelmében látnák szükségesnek. A szabadságjogaikra büszke britek viszont rendőrállamot emlegetnek.

Előfordulhat, hogy csak kísérleti léggömb az ötlet, de sokak akkor is felháborodással fogadták, hogy a The Times értesülése szerint a brit belügyminisztérium gigantikus adatbázis létrehozására készül, amely rögzítené az összes, a szigetországban indított telefonhívást és email-üzenetet.

A tervet egyelőre a kormánytagok még nem véleményezték, de az szerepel a belügyi tárcának a várhatóan az év végén elfogadandó kommunikációs törvényhez benyújtott tervezetében.

A britek már így is az Orwell 1984 című regényéből ismert Nagy Testvért emlegetik: a szigetország az Európai Unió leginkább bekamerázott állama, de ehhez képest a térfigyelők nem járultak hozzá drámai módon a bűnözés visszaszorításához - ismerte el nemrég egy rendőri vezető.

Egy 2001-es terrorizmusellenes törvény értelmében a kérdéses adatokat a szolgáltatóknak már most tárolniuk kell, arra az esetre, ha a rendőrségnek szüksége van rájuk. Az új elképzelés szerint azonban az adatokat azonnal egy kormány-adatbázisban raktároznák el.

Egyelőre nem világos, hogy a hatóságoknak bírósági végzésre lesz-e szükségük az adatok felhasználásához - ha a törvény egyáltalán átmegy a parlamenten. Sokakat inkább az aggaszt, hogy a brit adóhivatal éppen néhány hónapja veszítette el több millió ember személyes adatait, amelyek felhasználásával mások hitelkártyákat és kölcsönöket tudnak felvenni.

London Brüsszelre mutogat

A brit kormány Európára mutogat, mert az Európai Adatrögzítési Irányelv biztosítani kívánja, hogy a nyomozóhatóságok hozzáférjenek az elektronikus és telefonos kommunikáció adataihoz. Csakhogy nem írja elő egy központi adatbázis szükségességét.

Szakértők megjegyzik azt is, hogy a törvényalkotók kiskaput hagynak a feltételezett bűnözőknek és terroristáknak: a Skype és más internet-alapú hívásokra ugyanis nem terjed ki az elképzelés, és mint egy jogvédő fórum fogalmazott: "csak a legtuskóbb bűnözők nem jönnek majd rá erre".

Az elképzelés ugyanakkor újabb szög a brit személyi igazolványról szóló elképzelés koporsójába. A jogvédők ezt is a polgári szabadságjogok megsértésének tartanák a szigetországban, annak ellenére, hogy jelenleg a britek közületi számlákkal, útlevéllel és jogosítvánnyal kénytelenek igazolni magukat, esetenként pedig kellemetlenséget okoz, hogy a szükséges papír épp nincs kéznél.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemzés: Európa két évtized alatt megduplázta a Kínától való függését

Elemzés: Európa két évtized alatt megduplázta a Kínától való függését

Az Európai Unió és Kína közötti kereskedelmi forgalom a hatszorosára növekedett az elmúlt húsz évben – mondta az InfoRádióban a Nézőpont Intézet gazdasági elemzője. Talabér Krisztián arról is beszélt, hogy a magyar gazdaság tavaly 11 milliárd euró értékben importált termékeket Kínából, míg az export elérte a másfél milliárd eurót.

Megszólalt a brexit egyik atyja: jól átvertek minket, Zelenszkij egy tök

Saját pártot akar alapítani Dominic Cummings. A volt brexit-ideológus és Boris Johnson exminiszterelnök egykori tanácsadója a konzervatívok várható összeomlásából akar tőkét kovácsolni. Emellett nagyon unortodox véleménye van Ukrajna támogatásáról. Ám nem ő az egyetlen „brexitatya”, aki visszatérne a választásokon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.13. hétfő, 18:00
Csicsmann László
Közel-Kelet szakértő, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×