A fentieken kívül a "veszteséglistán" szerepel napi 4,4 millió alma, 300 ezer zacskó burgonyaszirom és 440 ezer adag készétel. Ennél is elgondolkoztatóbb, hogy az élelmiszerek többsége teljesen érintetlenül végzi a szeméttárolókban, egy részük még a szavatossági idő lejárta előtt.
A kormány hulladékkezelési akcióprogramjának (Wrap) munkatársai úgy számolnak, hogy az elpocsékolt ételek összértéke évente eléri a 10 milliárd fontot (mintegy 3210 milliárd forint). Egy két felnőttből álló háztartás évente 420 fontot (135 ezer forint) dob ki az ablakon ilyen módon, míg a gyermekeket nevelő családoknál ez az összeg eléri a 610 fontot (196 ezer forint).
Az eredmények nyilvánosságra hozatala után a környezetvédelmi miniszter közölte: az állítások önmagukban is meghökkentők, de még sokkolóbbak most, amikor világszerte az élelmiszerválság szerepel a lapok címoldalán.
Joan Ruddock felhívta a figyelmet arra, hogy nemcsak a fogyasztók pénzéről van szó, hiszen az ételek előállítása során rengeteg energiát használnak fel, sok üvegházhatású gáz keletkezik, ráadásul a szeméttel is kezdeni kell valamit. Ez utóbbira tavaly körülbelül egymilliárd fontot (321 milliárd forint) költöttek a brit önkormányzatok.
Szintén a sokkoló jelzővel illette a felmérés megállapításait a Wrap vezetője. Liz Goodwin hozzátette: a jelenlegi gyakorlat olyan, mintha vásárlás után az árukkal megrakott bevásárlószatyrok harmadát egyenesen a szemétbe dobnák.
Egyes számítások szerint a még felhasználható élelmiszerek pocsékolásának megszüntetésével évi 18 millió tonnával lehetne mérsékelni a széndioxid-kibocsátást az Egyesült Királyságban, ami azzal egyenértékű, mintha a brit autók ötödét kivonnák a forgalomból.
A megállapítások több mint kétezer ember háztartási szemetének átvizsgálása nyomán születtek.