eur:
389.92
usd:
363.79
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Putyin: ha az orosz biztonságot veszély fenyegeti, Moszkva válaszol

Oroszország nem akarja rakétáit sem Ukrajnára, sem Csehországra, sem Lengyelországra irányítani, de figyelmeztet: ha ott olyan fegyverzet vagy támaszpontok jelennek meg, amelyeket az orosz szakértők a nemzetbiztonságot veszélyeztetőnek ítélnek, kénytelen lesz megfelelő válaszlépéseket tenni - hangsúlyozta Vlagyimir Putyin csütörtökön Moszkvában.

Az orosz államfő utolsó, hetedik éves elnöki sajtóértekezletén minden eddiginél több újságíró vett részt a Kremlben, akik a szokatlanul sokat tréfálkozó, mosolygó és hallgatóságát is megnevettető elnök hangütéséhez alkalmazkodva tették fel kérdéseiket, s több Bálint-napi ajándékot is adtak neki.

Putyin a tájékoztatón hangsúlyozta: Oroszország egyetlen országgal sem akar konfrontálódni, és alaptalan feltételezés, hogy fel akarná támasztani a hidegháborút. Nem érdeke a konfrontáció, mert saját fejlődésére akar összpontosítani. Gazdasági és katonai téren megnövekedett lehetőségei azonban módot adnak arra, hogy határozottabban védje nemzeti érdekeit.

Koszovó ügyében kettős mérce helyett egységes megítélést követelt minden hasonló konfliktust illetően. Kijelentette: Koszovó függetlenségének elismerése erkölcstelen és jogszerűtlen. Az államok területi épségét alapvető elvként rögzíti a nemzetközi jog, Koszovó esetében pedig az ENSZ BT 1244-es határozata is szavatolja Szerbia területi épségét.

Nem mondta meg, mit tesz Oroszország a függetlenség kikiáltása és elismerése esetén, de Abháziára utalva kijelentette: nem feltétlenül követi a rossz példát.

Egyedül nem megy

Washington és Moszkva Putyin szerint az elnökváltástól függetlenül továbbra is pozitív, de legalábbis partneri párbeszédet folytat majd, mert erre szorítják mindkét ország vezetését az alapvető nemzeti érdekek. "Egyikük sem tud a másik nélkül olyan globális kihívásokkal megbirkózni, mint a nemzetközi terrorizmus, a tömegpusztító fegyverek, illetve a szegénység vagy a fertőző betegségek terjedése" - mondta.

Oroszország Kínához fűződő, kölcsönös bizalmon alapuló kapcsolatait a világ stratégiai stabilitása legfontosabb tényezőjének minősítette.

Az orosz belpolitikáról szólva védelmébe vette a választási törvény sokat bírált passzusait - a bejutási küszöb 7 százalékra emelését és a pártok bejegyzésének 50 ezer taghoz kötését -, melyek szerinte beváltak, és kedvező hatással vannak a politikai rendszer fejlődésére. "Hogy a kampány csendesen zajlik, és nem forrósodik fel a hangulat, az nem az oroszországi demokrácia hiányosságait jelzi, hanem azt, hogy a többség támogatja az utóbbi években kijelölt és követett irányvonalat" - mondta.

Saját tevékenységéről szólva kijelentette: kudarcot nem lát, a kitűzött célok megvalósultak, a feladatok teljesültek. Fő sikerként az egységes állam újbóli megteremtését, a gazdaság piaci alapon való újjáépítését nevezte meg, s elégedettnek mondta magát azzal, amit elnöksége nyolc éve alatt elvégzett.

Nyolc év "gályarabság" után miniszterelnöki pozíció

Határozottan megerősítette: amennyiben Dmitrij Medvegyevet megválasztják elnöknek, ő maga miniszterelnökként dolgozik tovább a tervek megvalósításán. Elmondta: azért támogatja Medvegyevet, mert úgy tartja, kiválóan felkészült, moszkvai munkája során gazdag tapasztalatokat szerzett, tisztességes ember, és végül, mert ő személyesen megbízik benne.

Elmondta azt is: elnöksége nyolc éve a gályarabokéhoz hasonlítható megfeszített munkát jelentett. Olyan volt, mint egy kiküldetés, amely kiemeli az embert a normális életből, s ezalatt minden szórakozása a sport és a népszerű klasszikus zene volt.

A négy óránál jóval tovább tartó sajtóértekezleten nagyon sok vidéki tudósító jutott szóhoz, s ennek megfelelően igen sok helyi kérdésről esett szó.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×