eur:
392.95
usd:
367.92
bux:
67150.97
2024. április 26. péntek Ervin

Román gyerekeket toloncolnak ki a britek

Hazaküldenek Nagy-Britanniából öt román gyereket, akiket a hatóságok szerint embercsempészek hoztak a szigetországba, és utcai koldulásra, valamint lopásra képeztek ki. Az ügy nagy nyilvánosságot kapott a bevándorlás-ellenes bulvársajtóban. Kiderült azonban, hogy az esethez kapcsolódó rendőrségi rajtaütésben olyan gyerekeket is a gyámhatóságnak akartak átadni, akik a rokonaiknál éltek.

A Dickens-regények nyomora és szereplőinek megátalkodottsága jutott az eszébe sok brit újságírónak, amikor beszámolt a múlt héten arról, hogy Slough város rendőrsége 17 lakásban tartott házkutatást és 10 kelet-európai gyereket mentett ki az embercsempész bandák fogságából. 58 más gyereket azonban nem vittek el.

A hatóságok gyanúja szerint a bandák kisstílű bűncselekmények elkövetésére és utcai koldulásra képezték ki kiskorú áldozataikat. Annak ellenére, hogy létezőnek tartják a problémát, kiderült hogy a gyerekek egy része nem embercsempész bandák foglya volt.

Egy neve elhallgatását kérő romániai roma férfi azt mondta a Daily Telegraph című lapnak, hogy a símaszkban érkező rendőrök két unokáját vitték el a házából.

Hajnali öt és délelőtt 11 között nem engedték meg, hogy felöltözzünk, vagy bárhová elmenjünk. Amikor nem találtak semmit, elvitték a gyerekeket - mondta.

Egy fiút azért engedtek el a rendőrök, mert kiderült, hogy nem kiskorú. A többi gyerek nagy része már a szüleinél van, vagy a hamarosan Nagy-Britanniába érkező szülők hazaviszik őket.

A rendőrök ugyanakkor azt mondták: Londonban turisták, üzletemberek és a közlekedők elleni bűncselekmények során jutottak információkhoz a románokból álló zsebtolvajbandákról, és kötelességük volt fellépni.

A házkutatások következtében több ember ellen vádat emeltek mobiltelefonok ellopása és a bevándorlási szabályok megsértése miatt. A brit újságok - annak függvényében, hogy mit gondolnak a bevándorlásról - más- és másképp tálalják az esetet.

Több lap is megemlíti, hogy a tíz begyűjtött gyerekből négyet igenis embercsempészek hoztak be, a többit pedig már ismerte a rendőrség. Brit újságírók a romániai Tandarei városban nyomozva azt fedezték fel, hogy az egyik iskolából sok gyerek eltűnt, akik az igazgatónő szerint Nagy-Britanniában vannak.

A londoni Times például nem az apró malőrre helyezi a hangsúlyt, és azt állítja: Romániából ezer gyereket hoztak be az embercsempészek, bár a csempészet szó nem biztos, hogy helyén való, amikor az uniós útlevéllel rendelkező román gyerekek vízum nélkül léphetnek be a szigetországba.

Az újság szerint azonban tény, hogy a gyerekek szülei otthon eladják őket, Angliában pedig új gazdáik bűnözésre képezik ki a fiatalokat. A Daily Mail szerint a lopott pénz nagy része hazavándorol, és olyan falvakban, ahol régen lovas kocsival közlekedtek, paloták épülnek és drága nyugati kocsik parkolnak a házak előtt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Szép csendben egy új háborúba csúszott Európa, amit még nem veszített el

Szép csendben egy új háborúba csúszott Európa, amit még nem veszített el

Uniós szintű ellenintézkedéseket javasolnak a kínai „Övezet és Út” kezdeményezéssel (BRI), valamint Oroszország terjeszkedésével szemben. Az Európai Bizottság számára készült jelentés szerint Kína a BRI révén növeli gazdasági és geopolitikai befolyását, valamint azt szorgalmazzák, hogy az EU-nak aktívabb és stratégiai megközelítést kell alkalmaznia nemzetközi partnerségeit illetően, ha diverzifikálni akarja ellátási láncait és kezelni akarja az olyan kihívásokat, mint a klímaválság által kiváltott migráció. A szerencse az, hogy az EU még nem veszítette el teljesen a titkos gazdasági háborút, ráadásul több pénzt sem kell elköltenie, csak uniós szintű összefogásra van szükség.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×