eur:
389.14
usd:
362.09
bux:
67959.07
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Bill Clinton szerint a bőrszín és a nem dönt majd Dél-Karolinában

Hiába akarják az amerikai Demokrata Párt elnökségre pályázó jelöltjei elkerülni, hogy beskatulyázzák őket, a hétvégi dél-karolinai előválasztást a faji és nemi hovatartozás fogja eldönteni - mondja Bill Clinton volt elnök, aki szerint felesége elveszítheti a szavazást a jelentős részben feketék lakta államban. Közben a voksolás előtt tartott tévévitában a két vezető jelölt, Hillary Clinton és Barack Obama már nyilvánvalóvá tette egymás iránti ellenszenvét.

Szokatlanul fogalmazott Bill Clinton volt amerikai elnök, amikor azt állította, hogy a bőrszín és a nemi hovatartozás lesz az a két tényező, amely eldönti, hogy melyik demokrata politikus nyeri meg a dél-karolinai előválasztást.

Clintont a kisebbségi ügyek felkarolása miatt "az első fekete elnöknek" is szokták nevezni, mostani kijelentésével azonban arra utalt, hogy még mindig nem sikerült felszámolni az amerikai politikában a bőrszín alapján történő besorolást.

Az exelnök élesen bírálta felesége, Hillary legfőbb vetélytársát, Barack Obama szenátort is, mert szerinte az ő emberei szították a faji alapú vitát, amikor félremagyarázták felesége kiejelentését Martin Luther King polgárjogi harcosról.

Egyik jelöltnek sem jó a beskatulyázás

Clinton szerint az emberek azért nem a programok alapján döntenek majd, mert büszkék arra, hogy olyan valakire szavazhatnak, aki az ő identitásukat testesíti meg.

Hillary Clinton számára azért okoz fejtörtést Dél-Karolina, mert nem tudja, hogy a jelentős részben afroamerikaiak lakta államban kit is fognak választani a női szavazók.

Obama pedig azért nem akarja kijátszani a bőrszín kártyát és hangsúlyozni afrikai származását, mert kampányát arra építette, hogy ő az első úgynevezett "poszt-rassz" jelölt, azaz egy olyan politikus, aki maga mellé tudja állítani az amerikai szavazók különböző csoportjait.

Folytatódik a kölcsönös vádaskodás

Mindeközben a két jelölt folytatta az egymás elleni kampányt. Obama kétségbevonta Clinton szavahihetőségét a csődtörvények és a kereskedelmi kérdések kapcsán, és emlékeztetett: Clinton úgy szavazott meg egy törtvényt, hogy bevallotta: reméli, az elbukik.

"Hillary Clinton bármit elmond, hogy megválasszák" - sugallta Obama egyik rádióhirdetése.

Ellenfele közben azzal vádolta meg, hogy a republikánusokkal szimpatizál, mert arról beszélt, hogy a republikánus párt sokáig az elképzelések pártja volt. A teljes idézetben azonban az a vélemény is szerepelt, hogy a konzervatívok hozzáállása már idejétmúlt.

Cinton szerint Obama túldimenzionálja azt, hogy valójában milyen mértékben is ellenezte az iraki háborút, és felemlegette azt is, hogy indiai támogatói miatt Obama stábja "panzsábi demokrataként" emlegette. Obama később elismerte, hogy ez hiba volt.

Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×