Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Bíróság előtt a kegyetlen sorozatgyilkos

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Csehországban életfogytiglani börtönre ítélhetik azt a kórházi ápolót, akit hét gyilkossággal és tíz gyilkossági kísérlettel vádolnak. A 31 éves Petr Zelenka pere hétfőn kezdődött a kelet-csehországi Hradec Královében.

Petr Zelenka ápolóként dolgozott a Prágától 100 kilométerre délkeletre fekvő Havlíckuv Brod kórházában, és a 2006-ban elkövetett gyilkosságokat a kihallgatások során nem tagadta.

A Csehországban példátlan gyilkosságsorozatot 2006 májusa és szeptembere között követte el, saját beismerése szerint előre jól megfontolt szándékkal. A rendőrség szerint Petr Zelenka a múltban sohasem volt pszichiátriai kezelésen, nem elmebeteg, s bár viszonylag magányos volt, közeli ismerősei értetlenül állnak a történtek előtt.

A sorozatgyilkos áldozatai mind olyan betegek voltak, akik súlyos baleset vagy nagy műtét után öntudatlanul feküdtek kórházi ágyukon. A tettes nagy dózisban véralvadásgátlót adott be nekik injekcióval, amivel súlyos vérzéseket okozott.

A bűntettsorozat valódi indítéka továbbra is ismeretlen. Maga Zelenka is többféle indítékot hozott fel, de bíróság és a pszichológusok szerint egyik sem tekinthető egészen hihetőnek.

Az ápoló, akit 2006 novemberében tartóztattak le, a véralvadásgátlót mindig röviddel munkaideje lejárta előtt adta be, mégpedig kollégái pácienseinek. A hatás mindig csak néhány óra múlva következett be, így a tettes hosszabb ideig elkerülhette felettesei figyelmét.

Ezzel állítólag azt is akarta bizonyítani, hogy a kórházban ő a legjobb. Amikor gyanússá vált, a kórházigazgató felbontotta vele a munkaszerződést.

A példátlan eset hatalmas botrányt kavart és nagy nyugtalanságot váltott ki Csehországban, s az áldozatok jogi képviselői kárpótlási kérelemmel fordultak a kórházhoz.

"Nem az egészségügyi rendszer hibájáról, hanem egyszerű gyilkosságokról van szó" - szögezte le már korábban Tomás Julínek, az egészségügyi tárca vezetője. Szakértői vélemények szerint a hasonló tragédiákat szinte lehetetlen teljességgel kizárni.

A nagy érdeklődéssel kísért per várhatóan elhúzódik, mert a bíróság több mint hatvan tanút kíván meghallgatni.