eur:
401.23
usd:
364.19
bux:
72720.89
2024. október 3. csütörtök Helga

Mitt Romney nyerte meg a republikánus előválasztást Michiganben

Mitt Romney biztos előnnyel nyerte meg az amerikai Republikánus Párt elnökjelöltségre pályázó politikusai közül a Michigan szövetségi államban kedden tartott előválasztást.

A volt massachusettsi kormányzó, milliomos üzletember a szavazatok 90 százalékos feldolgozottsága mellett a voksok 39 százalékát szerezte meg. Legnagyobb vetélytársa, a New Hampshire-i előválasztás után az élre ugrott John McCain arizonai szenátor, a vietnami háború veteránja 30 százalékos eredményt ért el. A baptista lelkészből politikussá lett Mike Huckabee volt arkansas-i kormányzó, aki a vallásos konzervatívok körében népszerű, 16 százalékot kapott.

Giuliani ismét csalódást keltett


Ismét csalódást keltett a nagy államokra koncentráló Rudy Giuliani volt New York-i polgármester (3 százalék), akit Raun Paul, a szövetségi kongresszus texasi képviselője (6 százalék) és Fred Thompson volt színész, tennessee-i kormányzó (4 százalék) is megelőzött.

Michiganben mérik az Egyesült Államokban a legnagyobb, 7,4 százalékos munkanélküliségi rátát. A lakosságot leginkább érdeklő kérdés a gazdaság jövője, amelyet az iraki háború, a terrorizmus, a bevándorlás, a vallás és az adópolitika követ. Romney és McCain legfőbb kampányüzenete megegyezett: mindketten munkahelyeket, a recesszió által sújtott amerikai autóipar fellendítését ígérték.

Mitt Romney-nak nagy szüksége volt a michigani győzelemre ahhoz, hogy a következő fordulókban, így a február 5-i "megakedden" is - mikor egyszerre 22 államban döntenek az elnökjelöltekről - versenyben maradhasson.

Mi értelme az egésznek?

Miközben a szakértők a republikánus mezőny rég nem látott nyitottságáról beszélnek, egyes elemzők felteszik a kérdést: mi értelme van a kormánypárti versengésnek, amikor az ország George Bush csalódottságot hozó két elnöki ciklusa után váltásra, demokrata elnökre vágyik.

Sokak szerint a Republikánus Párt végletesen megosztott, az egymással szembenálló frakciók és az azokat képviselő jelöltpályázók is ezt bizonyítják. A néhai legendás konzervatív elnök, Ronald Reagan által lére hívott egység, a szociális, a védelempolitikai és az adóellenes konzervatívok koalíciója állítólag már végérvényesen a múlté.

A demokrata előválasztáson Michiganben Hillary Clinton a leadott szavazatok 55 százalékát szerezte meg. Nem volt ellenfele. Obama és Edwards nem kampányolt és nem is indult, mivel a pártszabályok megsértése miatt az állam nem küldhet delegáltakat a nyári jelöltállító konvencióra. Az eredmény azért érdekes, mert a demokrata választók 45 százaléka Clinton ellenében voksolt.

Ez volt Romney utolsó esélye

Orbán Anita Amerika-szakértő szerint Mitt Romney valószínűleg kiszállt volna az elnökválasztási kampányból, ha nem nyeri meg a michigani előválasztást.

A Demokratikus Átalakulásért Intézet igazgatóhelyettese az InfoRádiónak elmondta, Rudy Giuliani nagyon kockázatos stratégiát követ azzal, hogy csak a nagy államokra koncentrál.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

A lakhatást és a jelentős bérnövekedést segítő programot indít a kormány

Három újabb gazdaságélénkítő programról, a GYSEV magyar kézbe vételéről, a Magyarország elleni újabb uniós eljárásról, az Airbnb-tilalom lehetőségeiről, Orbán Viktor olaszországi látogatásáról és az új Nemzeti Galériáról is beszélt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.03. csütörtök, 18:00
Kovács Ákos
Kossuth-díjas zeneszerző, előadóművész
Egész Európa beleremeg abba, amit most az UniCredit pénzügyi zsenijei művelnek

Egész Európa beleremeg abba, amit most az UniCredit pénzügyi zsenijei művelnek

2007 óta nem látott Európa akkora határon átnyúló bankfelvásárlást, amekkora az olasz UniCredit és a német Commerzbank fúziójából összejöhet. A piaci manőverek sorozatát igénylő kísérlet mögött a felvásárlások nagymestere, a kontinens egyik legtekintélyesebb befektetési bankára áll: Andrea Orcel, az UniCredit vezérigazgatója (címlapképünkön).  Vezényletével az olasz bankcsoport teheti meg az első lépést a szétaprózódott, és ezért globális versenyhátránnyá vált európai bankrendszer piaci integrációja felé. A labda most az EU pénzügyi intézményrendszerének oldalán pattog: a teljes német politikai elittel szembefordulva kellene hitet tennie a tőke szabad áramlása és az egységes(ülő) bankpiac mellett.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×