eur:
401.23
usd:
364.19
bux:
72720.89
2024. október 3. csütörtök Helga
Nyitókép: Pixabay

Az ebola halálos rokona miatt aggódnak Németországban

Negatív lett a Hamburgban Marburg-vírus gyanújával kórházba szállított két személy egészségügyi vizsgálati eredménye, nem ez a vírus fertőzte meg őket - közölték a német hatóságok csütörtökön. Közben a ruandai egészségügyi minisztérium arról számolt be, hogy az országban 11-re emelkedett a kór halálos áldozatainak a száma.

A két érintettet szerdán szállították kórházba, mert tüneteik alapján attól tartottak, hogy az életveszélyes vérzéses lázzal járó betegségben fertőződtek meg. Aznap érkeztek Németországba Ruandából – ahol az elmúlt hetekben többen meghaltak a betegségben –, és már az utazás során felhívták az egészségügyi hatóságokat, mivel vírusfertőzéses tünetektől szenvedtek.

Egyikük egy orvostanhallgató, aki külföldi betegek kezelése során kapcsolatba került egy fertőzöttel. Őt a legfeljebb 21 napos lappangási idő végéig továbbra is megfigyelés alatt tartják, és a Hamburg-Eppendorfi Egyetemi Orvosi Központ (UKE) egy speciális területén elkülönítve marad. Ezt követően otthonában kell elkülöníteni és az egészségügyi hivatal felügyelete alatt tartani – közölték a hatóságok.

Kísérőjét a hétvégén szintén megfigyelik az UKE-ban.

A Marburg-vírus magas lázat, vérzéseket, izomfájdalmat, hasi görcsöket, hasmenést és véres hányást is okozhat.

A hatóságok feljegyezték mindazoknak az elérhetőségét, akik kapcsolatba kerülhettek a két beteggel, de karantén elrendelésének egyelőre nem látták szükségét.

Újabb áldozatok Ruandában

Az afrikai országban továbbra is kutatják a mostani fertőzés eredetét, a kórt először egészségügyi intézményekben kezelt betegek körében észlelték. A ruandai kormány legfrissebb bejelentése szerint eddig összesen 36 embert azonosítottak az ebolához hasonló Marburg-vírus fertőzöttjeként, közülük 25 pácienst helyeztek karanténba.

A kormány szeptember 27-én jelentette be a betegség megjelenését, majd egy nappal később már hat halálesetről számoltak be.

A helyi egészségügyi hatóságok eddig legalább 300 kontaktszemélyt azonosítottak, és többeket karanténba helyeztek. Egyúttal tájékoztatták a helyi lakosságot, hogy a fizikai érintkezés kerülésével megfékezhető a vírus terjedése.

A németországi Marburg városáról elnevezett - az ebolához hasonló - vírust 1967-ben fedeztek fel, miután kutatás céljára szánt kísérleti majmokkal behurcolták Marburgba. A fertőzés közeli érintkezés révén terjed, és kezelés, orvosi ellátás híján akár 88 százalékában végzetes lehet. Lappangási ideje 2-21 nap.

Címlapról ajánljuk

A lakhatást és a jelentős bérnövekedést segítő programot indít a kormány

Három újabb gazdaságélénkítő programról, a GYSEV magyar kézbe vételéről, a Magyarország elleni újabb uniós eljárásról, az Airbnb-tilalom lehetőségeiről, Orbán Viktor olaszországi látogatásáról és az új Nemzeti Galériáról is beszélt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.03. csütörtök, 18:00
Kovács Ákos
Kossuth-díjas zeneszerző, előadóművész
Egész Európa beleremeg abba, amit most az UniCredit pénzügyi zsenijei művelnek

Egész Európa beleremeg abba, amit most az UniCredit pénzügyi zsenijei művelnek

2007 óta nem látott Európa akkora határon átnyúló bankfelvásárlást, amekkora az olasz UniCredit és a német Commerzbank fúziójából összejöhet. A piaci manőverek sorozatát igénylő kísérlet mögött a felvásárlások nagymestere, a kontinens egyik legtekintélyesebb befektetési bankára áll: Andrea Orcel, az UniCredit vezérigazgatója (címlapképünkön).  Vezényletével az olasz bankcsoport teheti meg az első lépést a szétaprózódott, és ezért globális versenyhátránnyá vált európai bankrendszer piaci integrációja felé. A labda most az EU pénzügyi intézményrendszerének oldalán pattog: a teljes német politikai elittel szembefordulva kellene hitet tennie a tőke szabad áramlása és az egységes(ülő) bankpiac mellett.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×