eur:
390.26
usd:
364.24
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

A borzalmas videók titka: "Bocsánat, ez az első kínzásom"

Az amerikai igazságügyi minisztérium bűnügyi nyomozást kezdeményezett a CIA-kihallgatások megsemmisített felvételei ügyében és szövetségi nyomozót jelölt ki a feladatra. Korábbi sajtóhírek szerint a felvételeken feltételezett Al-Kaida tagok aggresszív vallatása volt látható. Az anyagot azonban a CIA akkori vezetőjének tudta nélkül megsemmisítették.

"Bocsánat, ez az első kínzásom" - mondja főnökének a Kiadatás című filmben a fiatal CIA-tisztet megformáló Jake Gyllenhaal. Mire a válasz: "Az Egyesült Államok nem hajt végre kínzást".

Az úgynevezett terror elleni háborúnak szokatlan tartalmat adott az a jogi vita, hogy meddig lehet elmenni az emberéleteket megmentő információ megszerzésében - lehet-e eufemisztikusan kifejezve "aggresszív kihallgatási módszereket" alkalmazni, és hogy egyáltalán mi minősül kínzásnak?

Ilyen kihallgatásnak vethettek alá 2002-ben két feltételezett Al-Kaida aktivistát, ám a vallatásról készült felvételeket 2005-ben megsemmisítették.

Miről faggatják majd a CIA-illetékeseket?

Most az a szokatlan helyzet állt elő, hogy a terror elleni harcot zászlajára tűző Bush-kormányzat bűnügyi nyomozást indít egyik saját ügynökségével, a CIA-vel szemben. Ezt jelentette be Michael Mukasey igazságügyminiszter.

Ennek nyomán több volt és jelelegi CIA-vezetőnek is felelnie kell majd az üggyel kapcsolatos vizsgálóbírói kérdésekre.

A nagy kérdés azonban az, hogy a vizsgálat csak az állítólagos eljárásbeli kihágásokra, tehát a felvételek megsemmisítésére és ennek elkendőzésére koncentrál-e majd.

Indok: a videóknak "nem volt további hírszerzési értékük"

A CIA néhány hónapja azzal védekezett, hogy a felvételeknek nem volt "hírszerzési értékük" és hogy azok nyilvánosságra kerülése veszélybe sodorhatta volna ügynökeiket.

A többórányi felvételeken egyes jelentések szerint például a "waterboarding" néven elhíresült vallatási technikát, azaz szimulált vízbefojtást lehetett látni.

A Kongresszus is nyomoz

A New York Times szerint az ügy felgöngyölítése hónapokig tarthat és valószínűleg még lezárulása előtt távozik a Fehér Házból George Bush elnök. Ezzel párhuzamosan folyik egy kongresszusi vizsgálat is, amely január közepére már beidézte azt a CIA-illetékest, aki elrendelte a felvételek megsemmisítését.

A Bush-kormány egyelőre nem volt hajlandó együttműködni a vizsgálattal - az elhúzódó botrány ugyanakkor kínos pillanatokat okozhat az elnökségért kampányoló republikánus jelölteknek.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×