eur:
392.83
usd:
366.85
bux:
66949.07
2024. április 26. péntek Ervin

Izraeli-palesztin közös nyilatkozatot fogadtak el a békekonferencián

Az Egyesült Államokban megállapodott az izraeli és a palesztin tárgyalóküldöttség a jövőbeli béketárgyalások keretszerződéséről az annapolisi békekonferencia első napján.

A tanácskozást megnyitó George Bush amerikai elnök azt mondta: a felek megyegyeztek a tárgyalások azonnali megkezdéséről, hogy 2008 végéig létrejöhessen az izraeli-palesztin békemegállapodás.

"Azért találkoztunk, hogy lerakjuk egy új ország létrejöttének alapjait, egy olyan demokratikus palesztin állam alapjait, amely békében és biztonságban él Izrael mellett" - mondta George Bush az annapolisi Közel-Kelet-konferencián.

"Azért találkoztunk, hogy segítsünk véget vetni az erőszaknak, mert az erőszak az igazi ellensége mind az izraeliek, mind pedig a palesztinok törekvéseinek" - tette hozzá az amerikai elnök.

Abbász: a palesztinoknak is joguk van a békéhez

Mahmúd Abbász palesztin elnök a konferencián elmondott beszédében azt üzente az izraelieknek: a palesztinoknak ugyanúgy joguk van a békéhez és szabadsághoz, mint a zsidó államban élőknek a békéhez és biztonsághoz.

A palesztin elnök hangsúlyozta: ahhoz, hogy véget érhessen a vérontás, meg kell ragadni az arab, iszlám és nemzetközi jelenlét nyújtotta kivételes lehetőséget. "A béke közös érdekünk" - emelte ki a palesztin elnök.

Olmert: nehéz folyamat

Az izraeli kormányfő arról beszélt, hogy a zsidó állam kész kompromisszumot kötni, hogy megvalósítsa törekvéseit.

"Sokunk számára rendkívül nehéz folyamat lesz ez, de tudom, hogy elkerülhetetlen, és népemből is sokan tudják, hogy az. Készek vagyunk rá... Békét akarunk. Követeljük a terror, az uszítás és a gyűlölködés beszüntetését. Készek vagyunk egy fájdalmas, kockázatokat magában hordozó kompromisszumra, hogy megvalósítsuk törekvéseinket" - fejtette ki Ehud Olmert.

Az izraeli kormányfő kijelentette: nincs egyetlen olyan muzulmán állam sem, amellyel Izrael ne akarna diplomáciai viszonyt létesíteni.

Annapolisban csaknem 50 ország és nemzetközi szervezet vesz részt a háromnaposra tervezett közel-kelet békekonferencián. Az esemény megnyitása előtt a Gázai övezetben mintegy százezer palesztin, Jeruzsálemben pedig mintegy 20 ezer izraeli ellenzéki tüntetett a fórum ellen.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×