Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Zavargások miatt bezárták a párizsi Sorbonne-t

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A párizsi egyetemek rektorátusa hétfő reggelig bezáratta a Sorbonne-t, miután egy, a felsőoktatási intézmények autonómiáját előíró törvény visszavonását követelő diákcsoport fizikai erőszakot alkalmazva többször megpróbálta elfoglalni az egyetem épületét.

A pénteki döntést megelőzően a Sorbonne biztonsági szolgálatának közbelépése ellenére a tiltakozó diákok összeverekedtek az oktatást fenntartani kívánó társaikkal.

A diákok által hétfő óta elfoglalt rennes-i egyetemet a rendőrség ellenállás nélkül ürítette ki. Az egyetem vezetősége szerint a tiltakozók között nemcsak diákok voltak. A hetek óta tartó tiltakozási hullám a 85 francia egyetemből 46-ot érint.

A törvény elleni megmozdulás csütörtökön kapott új erőre, amikor szélsőbaloldali diákszervezetek felhívására 20 ezer egyetemista és középiskolás diák vonult fel országszerte.

Csatlakoztak a gimnazisták is

A felsőoktatási intézmények autonómiája elleni tiltakozáshoz a héten kezdtek csatlakozni gimnazisták is: a 2500 francia állami középiskolából ötvenet foglaltak el a tiltakozók.

A kormány szándékai szerint a személyi állomány kiválasztásában és a költségvetésben is az egyetemek vezetőségének autonómiát biztosító törvény alapítványokon keresztül lehetőséget teremt a magántőke bevonására a pénzhiánnyal küzdő francia felsőoktatásba. A tiltakozást kezdeményező szélsőbaloldali diákcsoportok szerint viszont az állam kiszolgáltatja a felsőoktatást a piacnak, s a törvény növelni fogja egyrészt az intézmények, másrészt a diákok közti egyenlőtlenséget.

Nem a törvény visszavonását akarják

A válságból való kiúthoz Bruno Julliard, a legjelentősebb diákszervezet, az UNEF vezetője szerint elengedhetetlen, hogy az oktatási minisztérium kielégítő választ adjon a diákok követeléseire. Az UNEF - amely a felsőoktatási büdzsé emelésében látja a válság megoldását - nem a törvény visszavonását, hanem annak módosítását szeretné elérni elsősorban a diákok szociális helyzetét érintő pénzügyi kérdésekben. Míg a középfokú oktatásban a tanulókra fejenként évente 10 ezer eurót költ az állam, addig a hallgatók fejkvótája jelenleg évi hétezer euró.

A kormány jövőre nyolc százalékkal kívánja növeli a felsőoktatásra szánt összegeket, s Valérie Pécresse oktatási miniszter pénteken ígértet tett arra, hogy decembertől diákok esetében nem kérhető el a Franciaországban megszokott, kéthavi albérleti díjnak megfelelő biztosíték a bérelt lakásban esetlegesen keletkezett károk fedezésére.