eur:
392.3
usd:
366.18
bux:
66800.76
2024. április 26. péntek Ervin

Zavargások miatt bezárták a párizsi Sorbonne-t

A párizsi egyetemek rektorátusa hétfő reggelig bezáratta a Sorbonne-t, miután egy, a felsőoktatási intézmények autonómiáját előíró törvény visszavonását követelő diákcsoport fizikai erőszakot alkalmazva többször megpróbálta elfoglalni az egyetem épületét.

A pénteki döntést megelőzően a Sorbonne biztonsági szolgálatának közbelépése ellenére a tiltakozó diákok összeverekedtek az oktatást fenntartani kívánó társaikkal.

A diákok által hétfő óta elfoglalt rennes-i egyetemet a rendőrség ellenállás nélkül ürítette ki. Az egyetem vezetősége szerint a tiltakozók között nemcsak diákok voltak. A hetek óta tartó tiltakozási hullám a 85 francia egyetemből 46-ot érint.

A törvény elleni megmozdulás csütörtökön kapott új erőre, amikor szélsőbaloldali diákszervezetek felhívására 20 ezer egyetemista és középiskolás diák vonult fel országszerte.

Csatlakoztak a gimnazisták is

A felsőoktatási intézmények autonómiája elleni tiltakozáshoz a héten kezdtek csatlakozni gimnazisták is: a 2500 francia állami középiskolából ötvenet foglaltak el a tiltakozók.

A kormány szándékai szerint a személyi állomány kiválasztásában és a költségvetésben is az egyetemek vezetőségének autonómiát biztosító törvény alapítványokon keresztül lehetőséget teremt a magántőke bevonására a pénzhiánnyal küzdő francia felsőoktatásba. A tiltakozást kezdeményező szélsőbaloldali diákcsoportok szerint viszont az állam kiszolgáltatja a felsőoktatást a piacnak, s a törvény növelni fogja egyrészt az intézmények, másrészt a diákok közti egyenlőtlenséget.

Nem a törvény visszavonását akarják

A válságból való kiúthoz Bruno Julliard, a legjelentősebb diákszervezet, az UNEF vezetője szerint elengedhetetlen, hogy az oktatási minisztérium kielégítő választ adjon a diákok követeléseire. Az UNEF - amely a felsőoktatási büdzsé emelésében látja a válság megoldását - nem a törvény visszavonását, hanem annak módosítását szeretné elérni elsősorban a diákok szociális helyzetét érintő pénzügyi kérdésekben. Míg a középfokú oktatásban a tanulókra fejenként évente 10 ezer eurót költ az állam, addig a hallgatók fejkvótája jelenleg évi hétezer euró.

A kormány jövőre nyolc százalékkal kívánja növeli a felsőoktatásra szánt összegeket, s Valérie Pécresse oktatási miniszter pénteken ígértet tett arra, hogy decembertől diákok esetében nem kérhető el a Franciaországban megszokott, kéthavi albérleti díjnak megfelelő biztosíték a bérelt lakásban esetlegesen keletkezett károk fedezésére.

Címlapról ajánljuk

Titokzatos nagy vásárlás előtt az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×